(Archieffoto: Rob van Dullemen).

LUMC viroloog wil lockdown afbouwen: 'kijk naar schade in plaats van besmettingen'

Microbioloog en viroloog Louis Kroes vindt dat de overheid zo snel mogelijk moet starten met het afbouwen van de huidige lockdown. Ondanks dat het aantal positieve testuitslagen per dag hoog is, ziet Kroes de belasting die de Omikron-variant op de zorg legt dalen. De viroloog van het LUMC vindt daarom dat het beleid aangepast moet worden. Er moet volgens Kroes beter gekeken worden naar de schade die het virus aanricht, en minder naar het aantal besmettingen. Dit zegt hij tegenover mediapartner Omroep West.

Gunstiger
De Omikron-variant blijkt minder ingrijpend dan verwacht. “Deze variant van het virus was reden tot grote zorg. Maar de ervaringen in de eerste weken zijn een heel stuk gunstiger dan in de heel pessimistische scenario’s die eigenlijk de reden waren voor de lockdown.” Het beleid moet aangepast worden aan de meest recente informatie volgens Kroes. Voor hem ligt het voor de hand om geleidelijk beperkingen op te heffen.

Ziekteverzuim
“De lockdown zorgt ook voor schade aan gezondheid dus als er ruimte blijkt te zijn om maatregelen los te laten moet die ook benut worden.” Volgens Kroes is het instellen van een lockdown voor het voorkomen van ziekteverzuim wanneer er veel mensen besmet raken, van een hele andere orde. “Ik weet eigenlijk van geen enkel land dat een lockdown instelt tegen ziekteverzuim. Het is bedoeld tegen overbelasting van de zorg.”

Het idee dat er een doomscenario in het vooruitzicht lag is wel van de baan. Dat kunnen we zien aan ontwikkelingen in anderen landen. “Het gaat niet om de besmettingsaantallen die spectaculair oplopen, maar om de schade die door de ziekte veroorzaakt wordt.”

Leiden Maatschappij Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×