Malcolm Jones duo-raadslid voor de Partij voor de Dieren (Foto: PR/Eelkje Colmjon).

Krijgt Leiden een kinderburgemeester? 'Frisse wind in de lokale politiek'

De Partij voor de Dieren is een petitie gestart voor een Leidse kinderburgemeester. Duo-raadslid Malcolm Jones is de aanjager van het idee. Hij heeft de petitie naar alle basisscholen gestuurd zodat kinderen tussen vier en twaalf jaar kunnen laten weten hoe leuk ze het zouden vinden als Lenferink er een ambtsgenoot bij krijgt.

Jones wil kinderen met de petitie aanmoedigen om mee te doen aan de lokale politiek en om ze betrekken bij besluiten. Wat de rol van de Leidse kinderburgemeester gaat worden is nog niet helemaal duidelijk. Daar kan nog over gesproken worden. 87 andere gemeentes in Nederland hebben al een kinderburgemeester, hun taken verschillen per gemeente. Een wens van Jones is dat de rol in Leiden ook een adviserend karakter zal krijgen.

Casper Chaudron in gesprek met Malcolm Jones, duo-raadslid voor de Partij voor de Dieren

De gemeente heeft al jeugdadviesraden waarvoor de kinderen niet democratisch gekozen worden. Jones wil dat er een jaarlijkse verkiezing komt voor de Leidse kinderburgemeester waarvoor kinderen uit groep 7 of 8 zichzelf verkiesbaar kunnen stellen. Hij vindt dat kinderen niet onderschat moeten worden en dat ze meer kunnen dan buiten spelen. Daarom peilde hij bij een aantal basisschooldirecteuren hoe ernaar wordt gekeken en dat was positief. “Vanuit ervaringen bij anderen gemeenten zie ik dat het een welkome frisse wind kan brengen in onze huidige politiek.”

Op 4 februari, aan het eind van de week van het vergeten kind, gaat Jones de ondertekeningen van de petitie overhandigen aan onderwijswethouder Paul Dirkse. Jones wil in ieder geval honderd handtekeningen ophalen om de wethouder te overtuigen van het belang voor een kinderburgemeester. De petitie kan hier worden ondertekend.

Leiden Onderwijs Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×