JES Rijnland oprichter en directeur Carolien de Groot en deelnemer Ali in de studio van Sleutelstad. (Foto: Gerry van Bakel).

Al 15 jaar gelijke kansen bij JES Rijnland: 'Rechten van het kind zijn leidend'

Op blauwe maandag wil JES Rijnland graag de slingers ophangen om hun vijftienjarig bestaan te vieren. Maar dat officiële feestje is uitgesteld naar maandag 28 maart. Het werk gaat gewoon door voor oprichter en directeur Carolien de Groot. “Groei van JES Rijnland is geen doel, wij beantwoorden de vraag die er is.”

Zodoende is JES Rijnland niet alleen actief in Leiden en de buurgemeenten, maar sinds vorig jaar ook in Katwijk. “En we zien dat ook de buurgemeenten van Katwijk bij ons aankloppen,” zegt De Groot. Naast haar zit Ali die meedoet aan het project School is Cool. Zijn mentor Souhail helpt hem bij van alles en nog wat. “Leiden ontdekken, huiswerk maken, vrienden maken”, somt Ali op. “Ik hoop zo ook te ontdekken wat ik later wil gaan doen. Want dat weet ik nu nog niet.”

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met JES Rijnland oprichter en directeur Carolien de Groot en deelnemer Ali.

Het zijn kinderen zoals Ali, die JES Rijnland wil helpen vooruit te komen. Want ieder kind heeft recht op ontwikkeling en groei. Op mentale en lichamelijk gezondheid. “Wij gaan uit van de rechten van het kind”, zegt De Groot, “het moet niet uitmaken in welk gezin je geboren wordt. Ieder kind moet vitaal en vrolijk kunnen zijn. Het moet niet uitmaken hoeveel geld je hebt of waar je vandaan komt. Wij willen ze de wereld laten ontdekken.”

JES Rijnland helpt kinderen en jongeren in de leeftijd van nul tot achttien jaar. Kinderen die vastlopen omdat ze thuis en op school niet gezien worden. Kinderen die nooit worden voorgelezen, die een taalachterstand opgelopen hebben en daarom in veel schoolvakken achter lopen. “Wij zagen dat kinderen die de hulp het hardst nodig hadden, het vaak niet kregen”, zegt De Groot. JES Rijnland heeft voorleesvrijwilligers en coaches die bij gezinnen thuis komen en kinderen op sleeptouw nemen.

Op 28 maart komt een congres om vijftien jaar JES Rijnland te markeren, plus een magazine met verhalen uit de praktijk en een podcastserie met denkers, makers en doeners uit Leiden en de regio over ‘gelijke kansen’.

Advertentie

Leiden Maatschappij Onderwijs Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×