(Archieffoto: Sleutelstad).

Oproep PvdD: 80.000 kilo Leidse kerstbomen niet meer versnipperen

Na de feestdagen haalt de gemeente Leiden elk jaar zo’n 80.000 kilo aan afgedankte kerstbomen op. Die verdwijnen voor een groot deel in de versnipperaar. En daar moet een einde aan komen vindt de Partij voor de Dieren (PvdD) in Leiden. De partij pleit voor een duurzamer tweede leven voor de dennenbomen.

Als het aan de PvdD ligt worden kerstbomen verwerkt tot producten met meer waarde dan houtsnippers. Daarom is aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd om naar Rotterdams voorbeeld een ‘kerstbomenchallenge’ te organiseren. Ondernemers en inwoners worden daarbij uitgedaagd om van afgedankte kerstbomen nieuwe producten te maken.

“Het is verre van duurzaam dat kerstbomen die maar een paar weken in huis hebben gestaan in het nieuwe jaar in de verbrandingsoven of versnipperaar verdwijnen”, zegt raadslid Lianne Raat. “In Rotterdam worden van de bomen worden onder andere kerstballen, kerstboomhangers, kaarten en (menu)kaarthouders gemaakt. Ook wordt daar onderzocht of het zaagsel waardevol materiaal is om oesterzwammen op te laten groeien.” Raat wijst het college er ook op dat het hergebruiken van de kerstbomen ook help om de Leidse economie in 2050 volledig circulair te maken.

Wat Raat met haar eigen kerstboom heeft gedaan? “Die staat op zolder. Ik heb in het het verleden wel een aantal keer een boom naar het kerstbomenasiel gebracht en er ook een keer eentje geadopteerd wegens het overlijden van ons eigen boompje. Nu een neppe waar ik minimaal 30 jaar mee ga doen. Met grotendeels kringloopballen.”

Foto: De neppe kerstboom van Lianne Raat.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×