Coronatestlocatie in Leiden. (Foto: Rob van Dullemen).

Maximale testcapaciteit bereikt: testen in regio kan pas over 48 uur

Op dit moment is de maximale testcapaciteit in Hollands Midden bereikt. Wie nu belt of inlogt op coronatest.nl, kan over ongeveer 48 uur in de regio terecht. Mogelijk is er in andere regio’s eerder plek.

“Dat we niet verder kunnen opschalen heeft te maken met het feit dat de maximale laboratoriumcapaciteit in Nederland van 150.000 testen per dag is bereikt”, laat GGD Hollands Midden weten. “Er is dus geen ruimte meer om nog meer PCR-tests te laten analyseren. Dit betekent helaas dat de wachttijden voor een test oplopen.”

Stichting Open Nederland (SON) gaat de GGD’en vanaf volgende week ondersteunen door ook testen af te nemen. Hierdoor kan de vraag naar testen beter worden opgevangen en hoopt de GGD dat de wachttijd voor een test afneemt. De commerciële testaanbieders van SON gebruiken alleen antigeen (snel)testen. Op de GGD-testlocaties wordt gewerkt met PCR-testen.

Het maken van een testafspraak blijft op dezelfde manier gaan. Via coronatest.nl of het landelijk coronatest afsprakennummer van de GGD’en (0800-1202). Als bij het maken van de afspraak blijkt dat de GGD Hollands Midden geen plek meer heeft, dan verschijnt automatisch de mogelijkheid om voor een antigeen (snel)test bij een andere testaanbieder van SON te kiezen. Het blijft altijd mogelijk om een afspraak te maken bij de GGD’en. Voor een antigeen (snel)test wordt geen internationale QR-code uitgegeven.

Vrije inloop Leiden
Waar het bij testen erg druk is, is het bij vaccineren juist rustig. Veel mensen hebben inmiddels een boosterprik gehaald. Vanaf donderdag start ook de vaccinatielocatie in Leiden met de booster op vrije inloop. Daarmee is het halen van een booster zonder afspraak mogelijk op alle vaccinatielocaties in Hollands Midden.

Kindervaccinatie
Vanaf deze week worden ook de eerste kinderen tussen de 5 en 11 jaar gevaccineerd tegen het coronavirus. Deze week wordt er op woensdagmiddag, donderdagmiddag, zaterdagmiddag en zondagmiddag gevaccineerd in Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiderdorp tussen 12.30-15.30 uur.

De wijken in
Binnenkort is het ook mogelijk om op meerdere pop-up locaties in regio Hollands Midden dicht bij huis en zonder afspraak een booster te halen. De GGD start in Het Gebouw, Arubapad 2 in Leiden Noord. Het mobiele vaccinatieteam is in Het Gebouw op vier donderdagen aanwezig. Iedereen die dat wil kan hier op 3, 10, 17 en 24 februari tussen 8.00 en 13.00 uur een boosterprik halen.

Advertentie

Leiden Leiderdorp Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×