De test- en vaccinatielocatie van de GGD Hollands Midden in Leiden. (Foto: Chris de Waard).

Omikron: Aantal besmettingen stijgt onverminderd door

Ook deze week is het aantal besmettingen met corona in de regio weer gestegen. Van 45,9 procent naar 57,4 procent. Het percentage positieve testen is deze week bij alle leeftijdsgroepen gestegen, maar de stijging is het grootst bij de 11 tot 20-jarigen (van 47 procent naar 62 procent) en bij de 71-plussers (van 35 procent naar 50 procent).

De GGD Hollands Midden zit nog steeds op de maximale capaciteit van het aantal testen. Stichting Open Nederland (SON) is vandaag gestart met het aanbieden van testen in Hollands Midden. “Op die manier komen er meer testplekken beschikbaar om aan de enorme vraag naar testen te voldoen”, zo meldt de GGD HM. De commerciële testaanbieders van SON gebruiken alleen antigeen (snel)testen. Op de GGD-testlocaties wordt gewerkt met PCR-testen.

Als bij het maken van de afspraak blijkt dat de GGD Hollands Midden geen plek meer heeft, dan verschijnt automatisch de mogelijkheid om voor een antigeen (snel)test bij een testaanbieder van SON te kiezen. Het blijft altijd mogelijk om een afspraak te maken bij de GGD’en. Het kan door drukte wel voorkomen dat mensen verder moeten reizen of langer moeten wachten.

QR-code voor mensen zonder BSN of DigiD
Er is een oplossing gekomen voor mensen die wel gevaccineerd zijn, maar geen QR-code hebben gekregen. Het gaat dan vooral om mensen zonder BSN-nummer, maar ook om mensen die geen DigiD hebben. “Als je wel aan de voorwaarden van een QR-code voldoet, maar nog geen QR-code hebt kun je via een webformulier een verzoek indienen om een QR- code te krijgen. Dat formulier staat op vragen.coronatest.nl/ggd-geprikt-zonder-bsn.

Vaccineren kinderen
Ouders die hun kind willen laten vaccineren, mogen zonder afspraak langskomen. Dat kan deze week op woensdagmiddag 2 februari, vrijdagmiddag 4 februari, zaterdag 5 februari of zondag 6 februari op de vaste vaccinatielocaties in Alphen aan den Rijn, Gouda of Leiden. De Gezondheidsraad heeft geadviseerd dat kinderen die corona hebben gehad, niet gevaccineerd hoeven te worden. Er is één uitzondering: kinderen met een uitnodiging van een kinderarts hebben wél altijd twee prikken nodig.

Eén van de belangrijkste redenen om kinderen van 5 tot en met 11 jaar te vaccineren is om MIS-C te voorkomen. Dit is een zeldzame maar ernstige ontstekingsziekte die kinderen na het doormaken van corona kunnen ontwikkelen. Uit nieuwe onderzoeksresultaten blijkt nu dat kinderen die eerder corona hebben doorgemaakt, daar al een goede bescherming tegen hebben. Zij hebben daarom geen vaccinaties meer nodig.

Een kind vaccineren uit andere overwegingen kan nog altijd. Bijvoorbeeld voor het voorkomen van besmettingen bij kwetsbare huisgenoten of andere dierbaren. In dat geval is één vaccinatie voldoende als het kind al corona heeft gehad.

Prikken op locatie
Het mobiele vaccinatieteam is deze maand in Leiden actief op donderdag 3, 10 en 17 februari in Het Gebouw in Leiden-Noord. Op vrijdag 11, 18 en 25 februari wordt geprikt op locaties in de regio. het gaat daarbij om het gemeentehuis in Voorschoten en ’t Kwadrant in Katwijk.

Voor alle prikacties geldt dat mensen zonder afspraak langs kunnen komen voor hun boosterprik, eerste en/of tweede prik.

Cijfers Hollands Midden
Op dit moment heeft 86 procent van de 12-plussers uit de regio een eerste prik gehad. 84 procent van de 12-plussers is volledig gevaccineerd. Daarnaast is de boostercampagne nog steeds in volle gang. Tot en met week 4 hebben 356.855 inwoners van onze regio een boosterprik gehad.

Leiden Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×