De omikronvariant van het coronavirus is veel besmettelijker dan eerdere varianten, maar lijkt wel minder ziekmakend. En ook de sterftecijfers gaan in Nederland gestaag achteruit. Epidemioloog Olaf Dekkers legt uit waarom je die cijfers moeilijk kunt vergelijken met andere landen.
“Sterftecijfers zijn een goede maat als je kijkt naar het verloop van een pandemie”, zegt prof. dr. Olaf Dekkers, epidemioloog en internist aan het LUMC en verbonden aan de Universiteit Leiden. “En dan doet Nederland het heel erg goed. De sterftecijfers zijn laag en nemen ook nog meer af en dat loopt parallel aan de opnamecijfers op de ic die ook omlaag gaan. En je verwacht ook dat die twee samenhangen.”
Epidemioloog prof. dr. Olaf Dekkers geeft in Nieuws071 toelichting op sterftecijfers coronapandemie.
Als je Nederland dan vergelijkt met andere landen zoals België, Denemarken, Spanje en Verenigd Koninkrijk, zijn de sterftecijfers die het RIVM publiceert uitzonderlijk goed. Betekent dit dat in Nederland meer mensen genezen of telt Nederland anders? Dekkers zegt dat vergelijken met andere landen altijd ingewikkeld is. “Ik zou alleen willen vergelijken binnen Europa.”
“Wij zitten op tien overlijdens per dag en een land Denemarken op drie keer zoveel. Dat land is goed vergelijkbaar met Nederland als het gaat om gezondheidszorg. Maar in Denemarken testen ze drie keer zoveel dan in Nederland. De dagelijkse cijfers zijn hele grove cijfers.”
Formulier
“De vraag is hoe weten we nu met zekerheid waaraan iemand overlijdt? Artsen moeten altijd een formulier invullen waarop ze aangeven wat de doodsoorzaak is. Maar die formulieren worden pas later verwerkt. Stel dat iemand een zwaar auto ongeluk heeft gehad en daaraan overlijdt, maar intussen wel positief getest is op corona, dan zal geen arts dat invullen als doodsoorzaak. Maar dat zit wel in die dagelijkse cijfers. Maar het werkt ook de andere kant op. Iemand die in een verpleeghuis overlijdt en niet officieel getest is, vind je daar ook niet in terug.”
De omikronvariant lijkt veel minder mensen ernstig ziek te maken, loopt dat ook? “Er zijn een aantal aanwijzingen,” zegt Dekkers, “ten eerste de verhouding tussen het aantal mensen dat positief test en het aantal mensen dat op de intensive care komt. De afgelopen weken zijn er een miljoen mensen positief getest. Dat zijn enorme aantallen, maar we zien maar weinig mensen op de ic komen. Een ander cijfer is de verwachte sterfte. In eerdere golven zaten we met onze sterftecijfers boven het verwachte aantal vergeleken met andere jaren.”
Toekomst
Om daarmee Covid-19 te bestempelen tot een griepje gaat Dekkers een beetje te ver. “Wat er vaak mee bedoeld wordt dat griep is ook een ziekte waarmee mensen in het ziekenhuis komen en aan overlijden maar daarvoor leggen we niet de hele samenleving plat. Het grote verschil is dat we met de griep weten wanneer die ongeveer komt en hoe zwaar die zal zijn en van het coronavirus weten we nog niet hoe zich dat in de toekomst zal gedragen.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907