Muziektheatergezelschap Veenfabriek speelt Krant, deel een van een drieluik over dilemma's. (Foto: Anne Harbers/Veenfabriek).

Nieuwe voorstelling Veenfabiek: 'Geen boodschap, maar twijfels zaaien over de baas'

In een nieuw theaterdrieluik breekt de Veenfabriek een lans voor mensen die goed proberen te doen in de samenleving en daarbij tegen dilemma’s oplopen. Wie help je wel en wie niet? Deze week gaat deel één Krant in première. “Het is heel spannend”, zegt artistiek leider Joeri Vos.

Veel publiek kan er nog niet aanwezig zijn in het Leidse theater Ins Blau, waar de voorstelling officieel in première gaat. “Ik vind het jammer dat het om 22.00 uur helemaal afgelopen is”, zegt Vos. “Daardoor kunnen we niet even napraten met het publiek. We gaan daarom iets eerder beginnen.”

Artistiek leider Joeri Vos van de Veenfabriek in gesprek met verslaggeefster Gerry van Bakel over zijn nieuwe voorstelling ‘Krant’.

Tussen de lockdowns door heeft het Leidse muziektheatergezelschap de Veenfabriek toch nog aardig wat voorstellingen kunnen maken. “We hadden eerst Maria, Maria, Maria en daarna nog Groei”, zegt Vos. “Het  maakt voor ons niet uit of er veel of weinig mensen in de zaal zitten, wij spelen even hard en goed. Maar steeds die aanpassingen, de boel omgooien, dat maakt het lastig.”

‘Krant’ is vergeleken met andere producties van de Veenfabriek meer op tekst gericht dan het vaste publiek van het gezelschap gewend is. Het gaat over de buitenlandredactie van een krant en wat daar gebeurt als er zich in Chili een ramp voltrekt.

Twijfel
De reden om te kiezen voor een ramp ver weg in plaats van in bijvoorbeeld Rotterdam is deels praktisch. “Een rampenfilm op het toneel brengen is niet eenvoudig. Bovendien gaat het dan over hele andere zaken. Stel dat het in Rotterdam gebeurt, dan gaat iedereen aan het werk. Nu kunnen we – omdat het ver weg gebeurt – over andere dilemma’s praten.”

Vos wil het publiek morele dilemma’s laten zien zonder de toeschouwer een boodschap mee te geven. “Ik wil ze een fijne avond bezorgen. Verder hoop ik dat ze zichzelf vragen gaan stellen. Ik wil twijfel laten zien.”

Eigenaar
Naast de ramp speelt ook belangenverstrengeling een rol. Als twee journalisten van de krant achter een verhaal komen waarbij de eigenaar van de krant betrokken is. De vragen zijn dan: wel of niet publiceren? Hoe pas je hoor en wederhoor toe? En wie bepaalt uiteindelijk wat er in de krant komt? “Dat is geen eenvoudig proces, een stuk in de krant krijgen. Ik wil mensen aan het denken zetten over het gegeven dat alle kranten in de handen zijn van twee families. Het gaat over respect voor het werk van journalisten en twijfels over de baas.”

‘Krant’ is het eerste deel van een drieluik. Volgend jaar volgt ‘Recht’, over een platform voor internationaal humanitair recht. In 2024 volgt ‘Hulp’, in de vorm van een benefietdiner van een vrijwillige hulporganisatie. “We hopen natuurlijk dat mensen al onze voorstellingen komen kijken, maar je kunt ze goed los van elkaar zien.”

De Veenfabriek speelt Krant deze week in Leiden, daarna in Amsterdam en Haarlem. Kijk voor meer informatie over speeldata en kaartverkoop op de website van de Veenfabriek.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×