Voorbeeld van een proces verbaal WOII. (Foto: Erfgoed Leiden en Omstreken).

Erfgoed Leiden aan de slag met politie processen verbaal Tweede Wereldoorlog

Nu de Leidse dag- en nachtrapporten van de Leidse politie met hulp van 352 vrijwilligers digitaal toegankelijk zijn gemaakt, gaat Erfgoed Leiden en Omstreken verder met de processen verbaal. De politiearchieven zijn een belangrijke bron voor de reconstructie van de geschiedenis van Leiden in Tweede Wereldoorlog.

In de processen verbaal staan vaak indrukwekkende en gedetailleerde getuigenverklaringen. De documenten tonen naast de oorlogsmisdrijven ook de invloed van de oorlog op het leven van de Leidenaar. “Zakkenrollen, omdat je honger hebt”, noemt een woordvoerder als voorbeeld. ” Maar ook ruiten ingooien van NSB-ers als stil verzet. En persoonlijk leed, zoals zelfmoord en illegale abortussen. Of de oproep voor de Arbeitseinsatz, meer dan honderd Leidse mannen weigerden te gaan en al hun namen staan in de processen verbaal.”

Ook nu kunnen vrijwilligers weer meehelpen om de documenten te digitaliseren. Op de speciale website dossier071 staat de zoekpagina en de informatie om als vrijwilliger in te loggen en mee te helpen. Dit kan vanuit huis. Het Mondriaan Fonds, het stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed, heeft in het kader van 75 jaar bevrijding subsidie verstrekt voor dit project.

112 Sleutelstad Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×