LUMC verkort transplantatiewachtlijst door prioriteit aan levende nierdonatie

Het LUMC heeft in 2021 81 nieren getransplanteerd afkomstig van levende donoren. Hierbij speelt het ziekenhuis in op het schrijnende tekort aan dialysecapaciteit in de regio. Hierdoor is er regelmatig geen plek voor patiënten om te dialyseren waardoor sommige patiënten meerdere malen per week ver moeten reizen.

Door prioriteit te geven aan het programma met levende nierdonaties, is de wachtlijst in Zuid-Holland verkort. In het verleden kreeg transplantatie van nieren en levers van overleden personen voorrang, omdat die organen anders verloren kunnen gaan. Nierdonaties bij leven zijn op dit moment nog ingeschaald als minder urgent.

“Deze niertransplantaties vallen onder geplande zorg en er is met dialyseren een alternatief beschikbaar”, zo meldt het ziekenhuis. Omdat de dialysecapaciteit in verschillende regio’s onder druk staat, noemt het LUMC het van groot belang dat de levende niertransplantaties dezelfde prioriteit krijgen als transplantaties met organen van overleden donoren.

Sinds 2021 schaalt het LUMC nierdonaties bij leven ook in als urgent. “Hierdoor zijn we erin geslaagd om, in tegenstelling tot de rest van Nederland, onze wachtlijst voor transplantatie te verkorten”, aldus Prof. Ian Alwayn, Hoogleraar en hoofd Transplantatiechirurgie LUMC.

Leiden Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×