(Foto: Emile van Aelst).

Grootste deel arrestanten woonprotest zit nog vast

Van de 23 mensen die zondagavond werden opgepakt bij supermarkt Jumbo aan het Stationsplein, zit het grootste deel nog vast. Een groep van in ieder geval vijf minderjarigen heeft de nacht thuis doorgebracht maar blijft verdachte. De rest van de arrestanten, die eerder op de dag bij het woonprotest aanwezig waren, worden vandaag nog verhoord. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging.

De advocaat van de verdachten, die zondag al stand-by stond voor als er aanhoudingen zouden worden verricht, heeft inmiddels met het grootste deel van de arrestanten contact gehad. “Niemand van hen heeft enig idee waarom ze vastzitten”, zegt hij. De politie liet gisteravond weten dat er met stenen zou zijn gegooid, maar volgens de advocaat weet niemand van de arrestanten daar iets vanaf. “De cliënten die ik heb gesproken hebben niemand nergens iets zien gooien.”

Volgens de verdachten, die zowel in Leiden als Den Haag worden vastgehouden, waren er na het woonprotest meerdere groepen die naar een gekraakt pand op de Van der Werfstraat zijn gegaan. “Mogelijk is er in die andere groepen dus iets voorgevallen, maar dat weet ik niet”, zegt de advocaat. “De mensen die gearresteerd zijn, gingen na het protest naar de supermarkt om iets te eten te kopen. Daar zijn ze allemaal aangehouden, inclusief twee bekenden die zich net bij de groep hadden aangesloten.”

De politie laat maandagochtend weten nog niet veel meer te kunnen zeggen over wat er zondagmiddag is gebeurd, maar bevestigt dat de minderjarige verdachten de nacht thuis hebben doorgebracht. De verdachten worden zoveel mogelijk vandaag verhoord. De advocaat verwacht dat ze na hun verhoor worden vrijgelaten, maar heeft daar nog geen uitsluitsel over. De maximale termijn dat de demonstranten mogen worden vastgehouden loopt woensdagmiddag af.

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij Protest Woonrevolutie


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×