Wethouder Erika Spil van GroenLinks. (Foto: PR).

Raadsleden spreken treurnis uit over het handelen van Voorschotense wethouder Spil

Een drietal raadsleden heeft een motie van treurnis ingediend naar aanleiding van het handelen van wethouder Erika Spil (GroenLinks) in het verkoopproces van het Ambachts- en Baljuwhuis. Wethouder Spil zou volgens de indieners de gemeenteraad niet goed hebben geïnformeerd. De motie kreeg geen meerderheid, maar zorgde wel voor een pittige discussie in de laatste gemeenteraad voor de verkiezingen.

Het ging over het informeren van de raad over de plannen van de op dat moment beoogde koper Boris Bayer. Hij wilde zijn vader betrekken bij de koop van het Ambachts- en Baljuwhuis. Die suggestie deed hij al in september vorig jaar. Spil gaf toen aan te willen kijken naar die mogelijkheid. Toen de raad op 7 oktober moest instemmen met de verkoop vertelde zij de raad niet over Bayer’s voornemen om zijn vader te laten meedoen.

Dat deed de wethouder niet omdat op dat moment het contract al getekend was en de suggestie van Bayer dus niet ‘juridisch relevant’ werd geacht. Het was slechts een idee en moest nog verder uitgezocht worden. Achteraf bleek dat dit wel een rol zou gaan spelen en dus was de raad niet goed geïnformeerd. Vorige week ging Spil daarvoor al door het stof en bood ze haar excuses aan.

Verder bleek het niet aannemelijk dat Bayer genoeg geld op de bank had om te kunnen voldoen aan de verkoopsom van 1,4 miljoen euro. Toen dat duidelijk werd, trok Spil direct de stekker uit de deal en is de verkoop aan de vastgoedondernemer uit Wassenaar afgeblazen.

Politieke conclusies
In de laatste gemeenteraadsvergadering spraken meerdere raadsleden hun treurnis uit over het handelen van de GroenLinks wethouder. VVD-raadslid Sjoerd van den Dool was er daar een van en dat was opvallend. Zijn partij zit namelijk in het college en zijn fractiegenoten steunden wethouder Spil nog wel gewoon. De motie van treurnis kreeg verder steun van de PvdA, Voorschoten Lokaal, het CDA en ONS Voorschoten. Dat was geen meerderheid en dus hoefde Spil er geen politieke conclusies aan te verbinden.

Politiek Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×