Boris Bayer voor het Ambachts- en Baljuwhuis (Archieffoto: Lieuwe van Slooten).

Beoogd koper Ambachts- en Baljuwhuis had te weinig geld en wilde zijn vader laten meebetalen

De verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis aan vastgoedmagnaat Boris Bayer gaat niet door omdat hij zijn vader een deel van de koopsom wilde laten betalen. De vastgoedondernemer stelde dat pas voor nadat hij de openbare bieding had gewonnen. Dat mag niet en dus maakte de gemeente Voorschoten vrijdag bekend dat de verkoop aan Bayer definitief van de baan is.

Na een openbare procedure van de gemeente Voorschoten kwam Bayer uit de bus als koper van het Ambachts- en Baljuwhuis. Hij zou het monumentale pand aan de Voorstraat voor 1.4 miljoen euro overnemen van de gemeente. Omdat er een legaat rust op het pand, maakte de gemeente afspraken over het gebruik van de publieke functie. Een deel van de trouwruimte moest een dagdeel per week beschikbaar komen aan een door de gemeente gekozen partij.

Nadat het al uitlekte, komt het officiële bericht op 10 september naar buiten. Boris Bayer, vastgoedondernemer uit Wassenaar, is de beoogd koper van het Ambachts- en Baljuwhuis in de Voorstraat. Het gemeentebestuur is enthousiast, maar de Voorschotense raadsleden hebben er nog weinig vertrouwen in. “Van deze projectontwikkelaar heb ik nog geen plan gezien”, zei SP-raadslid Erik Maassen destijds.

Onrust
Verantwoordelijk wethouder Spil moet zich op dat moment kunnen herkennen in het vervelende onderbuik gevoel van de raadsleden. Uit gemeentelijke stukken blijkt dat ze op 23 september een gesprek had met Bayer. De vastgoedondernemer heeft dan al aangegeven dat hij samen met zijn vader de koopovereenkomst wil tekenen en daarmee de helft van het eigendomsrecht wil overdragen. De wethouder wijst dat af, want ‘een bieding is een bieding’.

Uit gemeentelijke stukken blijkt verder dat Bayer in het gesprek aangeeft dat hij de koopovereenkomst eigenlijk onder protest heeft getekend. Spil geeft vervolgens aan, met de juridische voorwaarden in het achterhoofd, samen met Bayer te willen kijken naar de mogelijkheden van een gezamenlijke koop.

Voordat de verkoop plaatsvindt is de gemeente verplicht een integriteitsonderzoek te doen, een Bibob-toets. Daarbij kijkt de gemeente onder andere of de koper wel aan de koopsom kan voldoen. Het integriteitsonderzoek loopt vertraging op omdat de gemeente het dossier van Bayer kwijt zou zijn. Het blijkt niet op tijd doorgestuurd naar de juiste ambtenaar. Ondertussen neemt de onrust bij de SP en de PvdA alleen maar toe.

Schadeclaim
Naarmate het integriteitsonderzoek vordert komt er nog iets boven tafel dat de verkoop onmogelijk maakt. Het blijkt aannemelijk dat Bayer niet kan voldoen aan de gedane bieding. Met andere woorden, hij kan de geboden 1.4 miljoen euro niet betalen. Eerder noemde Bayer de eis van de gemeente om het geboden bedrag op zijn rekening te hebben belachelijk en onredelijk. Zo komt er bij hem als ondernemer geld binnen en gaat er geld uit.

Dat Bayer zijn vader wilde betrekken bij de koop van het Ambachts- en Baljuwhuis en dat het volgens de gemeente niet aannemelijk is dat hij genoeg geld heeft, zorgt er voor dat de gemeente Voorschoten de deal afblaast. Het nog niet duidelijk of Bayer een schadeclaim gaat indienen bij de gemeente Voorschoten. Hij was vrijdag, ondanks meerdere verzoeken van Sleutelstad, niet bereikbaar voor een reactie.

Politiek Voorschoten Ambachts- en Baljuwhuis Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×