Afgedankte matrassen langs de Morsweg
Met de nieuwe 'matrassenroute' wil de gemeente voorkomen dat matrassen bij het grofvuil belanden, zoals hier langs de Morsweg. (Foto: Kim Bakker).

Nieuw in Leiden: de maandelijkse ‘matrassenroute’

Wat te doen met een oud matras? Vanaf donderdag 3 maart hoeven Leidenaren niet meer zelf naar de milieustraat om hem in te leveren, maar worden de afgedankte exemplaren op afspraak opgehaald. Dat maakt het makkelijker om de matrassen te recyclen.

Wie van zijn grofvuil af wil, maakt een ophaalafspraak bij de gemeente. Maar een oud matras? Die moesten Leidenaren voorheen zelf naar de milieustraat brengen. Voor sommige inwoners een flinke drempel. Veel matrassen belanden dan ook alsnog bij het grofvuil. Door vocht en vuil worden ze daardoor vaak ongeschikt voor recycling. 

Van tevoren aanmelden
Vanaf donderdag 3 maart verandert dat. Vanaf dan rijden medewerkers van de milieustraat eens per maand een speciale ‘matrassenroute’ om oude matrassen op te halen. Het is wel noodzakelijk om een matras van tevoren aan te melden door te bellen met het klantcontactcentrum van de gemeente. Ook een speciale matrashoes is verplicht. Die is gratis op te halen bij het Stadskantoor of de milieustraat.

De inzamelaars brengen de matrassen direct naar RetourMatras in Alphen aan de Rijn, waar ze worden gerecycled. Daar wordt ook de matrassen die Leidenaren zelf afleveren bij de Milieustraat nieuw leven ingeblazen. De ‘matrassenroute’ wordt in ieder geval de komende zes maanden gereden. Daarna bepaalt de gemeente of het initiatief een blijvertje is. 

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×