ZZ Leiden viel dubbel in de prijzen zowel team als coach Geert Hammink. (Foto: Emile van Aelst).

Leidse sportprijzen: cheque, muts, penning en een ereboog

Een bescheiden feestje voor de meest succesvolle sporters van Leiden. Eindelijk kon de uitreiking van de Leidse sportprijzen toch doorgaan. Geen kampioenenstraat vanwege het weer, maar wel wat familie en vrienden op de tribune in het Leonardo College. En het blijft voor alle genomineerden en prijswinnaars een hele eer.

Stef Broenink was de vorige keer ook sportman van het jaar geworden, maar dat hij nu de titel opnieuw kreeg voor zijn zilveren medaille in Tokio in de dubbelvier was een extra cadeautje. “Ik doe een jaar rustiger aan met roeien. Ik ben afgestudeerd en ga nu weer wat meer trainen en dan kijk ik wel hoe het gaat.”

Ook succescoach Geert Hammink die zelf de titel coach van het jaar kreeg en zijn team ZZ Leiden de prijs bij de ploeg van het jaar in de wacht zag slepen was blij met deze kers op de taart. In zijn dankwoord schoof hij de eer vooral door naar het team, het bestuur en de vele mensen die achter de schermen en tijdens de wedstrijden het team van dienst zijn.

Een reportage van Vincent Zakaria en Gerry van Bakel over de uitreiking van de Leidse sportprijzen 2021.

Er waren dit jaar niet veel jeugdkampioenen te huldigen omdat veel competities niet door waren gegaan vanwege coronaperikelen. Maar twee karateleden van de sportschool Ben en Bouk (Yasmin Guidi en Mohamed-Amine Yakoubi) vielen in de prijzen, alsook twee roeisters van Die Leythe (Rosemary Jansen en Merle Combé). Yasmin Guidi kan van zichzelf niet zo goed zeggen waarom juist zij een kampioen is. “Anderen zeggen altijd dat ik goed ben, mijn coach en mijn ouders. Ik ben er via mijn nichtje ingerold. Het is ook een olympische sport en dat is ook wel mijn droom.”

Aanmoedigingsprijzen
En naast alle gevestigde namen kregen er ook heel veel sporters een aanmoedigingsprijs. Zeiler Max Frank die zijn zinnen heeft gezet op deelname aan de Olympische Spelen in Los Angeles van 2028. “Parijs komt wat te vroeg en LA is een veel leukere stad natuurlijk.”

Ook honkballer Aeneas Jansen kreeg de aanmoedigingsprijs. Een niet zo bekende sport in Leiden, hij speelt dan ook in Den Haag. En een drietal van Leiduh U15 die met 3×3 basketbal hoge ogen gooien. Ook dat is inmiddels een olympische sport. “Daar zit zeker potentie in, maar het gewone basketbal 5 tegen 5 is toch leuker,” gaven Luuk Kuiper en Loek van Zeil toe.

Niet iedereen kon aanwezig zijn. Bijvoorbeeld roeister Karolien Florijn die sportvrouw van het jaar werd. Ook vanwege een zilveren medaille op de Olympische Spelen. Zij roeide daar in de vier zonder.

Pararoeister Annika van der Meer kon helaas niet persoonlijk aanwezig zijn vanwege een positieve coronatest, maar zij werd voor het laatst geëerd als beste Leidse parasporter. Annika haalde vorige zomer zilveren in de mixed dubbeltwee. Zij is gestopt met toproeien en verhuist naar Zeist.

Opkikkers
Daarnaast waren er opkikkers voor drie pechvogels van 2021. Zoals roeier Finn Florijn die positief testte in Tokio na zijn eerste serie en vervolgens twee weken in quarantaine moest (zijn jongere broer kwam die prijs ophalen), parazwemster Jonne Moleman die uiteindelijk niet naar de Paralympische Spelen mocht vanwege classificatieproblemen, en Laurine van Driessen die viel tijdens baanwielrennen in Tokio.

Wel aanwezig was Maikel van Stolwijk die een speciale prijs kreeg omdat hij op 10 oktober de eerste geboren en getogen Leidse winnaar van de Leiden Marathon werd.

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×