(Foto's: Emile van Aelst en video: Robbert Beurse en Myrthe Koopman).

Winterbierfestival in Scheltema: ‘Het moet je een warm gevoel geven’

Na twee gemiste edities door de coronapandemie, vond dit jaar op een stralende zondag eindelijk weer het winterbierfestival plaats. In de Scheltema genoten zo’n vijfhonderd bierliefhebbers van verschillende, winterse bieren. De bieren zijn afkomstig van brouwers door het hele land en ook de Leidse brouwers Leidsch bier en Pronck waren aanwezig. Over één ding waren de brouwers het unaniem eens: een echt winterbier moet je van binnen verwarmen.

Chocola, jeneverbes, koffie en karamel. Dit zijn volgens brouwers de smaken die een biertje een echt winters gevoel meegeven. Maar ook onverwachte combinaties zoals speculaas, laurierblad en framboos werken goed. Wat daarnaast een kenmerk is van een winters bier: het hoge alcoholpercentage. Een tip van de brouwers bij het proeven: begin met een biertje dat lager is in alcohol en bouw het op. En vergeet daarnaast niet ook wat te eten tussendoor.

De tips werden door bezoekers van het winterbierfestival ter harte genomen, want het bier vloeide rijkelijk en de bitterballen vlogen over de toonbank. De bezoekers konden met een proefglas in de ene hand en een informatieboekje in de andere, genieten van de beste bieren van maar liefst tien verschillende brouwerijen.

Frank van Leeuwen, een van de organisatoren, genoot met volle teugen nu het festival weer door kon gaan: “We hebben er wel voor gekozen om de dag op te delen in twee shifts en daardoor konden er in totaal vijfhonderd bezoekers komen. Echt top om te zien dat het weer kan allemaal.”

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×