ChristenUnie-lijsttrekker Pieter Krol wil bouwen aan gemeenschappen. (Foto: Politiek071).

ChristenUnie wil vertrouwen in de overheid versterken met burgerparticipatie

‘Samen recht doen’ is het motto waar de ChristenUnie Leiden de gemeenteraadsverkiezingen mee in gaat. De partij wil het vertrouwen van de burgers in de overheid versterken door hen meer te betrekken bij beslissingen over de stad en de wijken waarin ze wonen. “Je ziet de kracht die er zit in de maatschappij bij bijvoorbeeld verengingen, vrijwilligers en kerken, mensen die ontzettend graag mee willen denken met het beleid van de gemeente. En toch zien we dat het vaak niet lukt. Daar hebben we werk te doen.”

Volgens Krol wordt er ontzettend veel gebouwd in de stad, maar gaat het op het gebied van participatie niet goed. “En juist in een stad waar we veel moeten bouwen, is die participatie ontzettend belangrijk”, zegt hij.

Vera Brouwer van Politiek071 in gesprek met ChristenUnie-lijsttrekker Pieter Krol.

Gemeenschappen
Krol legt uit dat er bij het bouwen van nieuwe woningen een driehoeksverhouding is tussen het belang van de overheid, de projectontwikkelaar en de inwoners. “Daar zit ongelooflijk veel spanning. De overheid moet scherper opkomen voor de belangen van de inwoners. Deze moeten we beschermen, want het gebeurt in hun buurt en hun straat.”

De lijsttrekker wil dat de gemeente strengere eisen stelt aan de partijen die woningen bouwen. “Die eisen zijn nu niet streng genoeg. Het is prachtig dat ze woningen voor ons bouwen, maar bouwen gaat wat mij betreft over het bouwen aan gemeenschappen.” Daarmee bedoelt krol dat er niet alleen woningen moeten komen, maar dat er ook voor gezorgd wordt dat de publieke ruimte op een goede manier wordt ingedeeld. “Er moeten bijvoorbeeld speeltoestellen zijn, voldoende groen, woningen moeten duurzaam en een wijk moet goed bereikbaar zijn.”

Buurtbarbecue
Krol vindt dat de gemeente moet bouwen bij de schaal van de stad: “Bouwen we voor de vraag en kijken we naar diversiteit in woningen?” Krol zegt dat de ChristenUnie prioriteit geeft aan woningen voor starters en jonge gezinnen. “Dat zijn mensen die er echt niet tussenkomen op de huidige woningmarkt. Als het lukt om voor hen te bouwen, dan zou je ook zien dat de doorstroom naar sociale woningen vanzelf opgang komt.”

De partij wil dat er een subsidie voor wijkinitiatieven komt waar buurtbewoners een beroep op kunnen doen om bijvoorbeeld een buurtbarbecue te organiseren, een speelplek in te richten of om de wijk te vergroenen. “Het gaat om initiatieven die burgers beter in staat stelt van elkaar te genieten en elkaar te ontmoeten. Dat kan helpen kinderen en jongeren op een goede en gezonde manier op te laten groeien in een plezierige wijk.”

Leiden Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×