De 18 verdiepingen tellende 'Ananas' gezien vanaf station Leiden Lammenschans. Volgens de SP moeten dit soort woonkolossen met dure appartementen niet meer gebouwd worden. (Foto: Chris de Waard).

SP wil Leids fonds om meer betaalbare woningen te bouwen

De SP Leiden wil dat er een Woonfonds komt waaruit de bouw van betaalbare woningen wordt gefinancierd. Dat zegt duoraadslid Stefan Haas van die partij. “De laatste jaren is er veel gebouwd, maar dat waren vaak te dure woningen waar de gemiddelde Leidenaar niet voor in aanmerking komt.”

Haas noemt het absurd om te zien dat, ondanks dat er enorm veel wordt bijgebouwd in Leiden, mensen met een laag of middeninkomen nog steeds heel moeilijk een woning kunnen vinden. “Dure woningen zoals die in de Ananas bij station Lammenschans worden snel uit de grond gestampt, terwijl sociale en betaalbare woningen maar mondjesmaat worden gerealiseerd. Daar moet een Woonfonds verandering in brengen.”

Haas komt met zijn idee naar aanleiding van een soortgelijk fonds in de gemeente Rijswijk. Daar besloot de gemeenteraad vorig jaar tot de oprichting van zo’n fonds waar, naast de gemeente, ook banken en andere investeerders geld in stoppen. “Het is in feite een corporatie met de maatschappelijke doelstelling om betaalbare woningen te bouwen”, zegt Haas. “In Rijswijk is het al gelukt en levert het zelfs rendement op.”

Chris de Waard in gesprek met SP-duoraadslid Stefan Haas over de Rivierenbuurt, Groenoord en de invoering van een Woonfonds.

Onvrede
De SP roept verder op om te stoppen met het bouwen van dure woningen in de stad. “Woontorens met dure appartementen zorgen voor veel onvrede in buurten en het lost het gebrek aan betaalbare woningen er niet mee op. Waarom bouwen we ze dan?” De SP wil daarom dat er de komende jaren alleen nog maar betaalbare woningen worden gebouwd in Leiden.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×