(Foto: Arjen Kennis).

Woningmarkt Leiden ontoegankelijk voor kopers

In Leiden vindt 86 procent van de woningzoekenden niet binnen één jaar een koophuis. De gemeente staat hierdoor op de tweede plek van de lijst gemeenten met de laagste woontoegankelijkheid in Nederland. Leiden staat op deze lijst net onder de koploper Amsterdam.

Ook in Delft en Den Haag is volgens de Woontoegankelijksmonitor van BLG Wonen de woontoegankelijkheid laag. De woontoegankelijkheid ligt in heel Nederland bijzonder laag. Vanwege het geringe aanbod van bereikbare koophuizen ligt dat volgens BLG Wonen in lijn der verwachting. Alleen buiten de Randstad vindt iets minder dan de helft van de woningzoekenden binnen een jaar een koophuis.

Uit het onderzoek blijkt dat de woningmarkt met name toegankelijk is voor de hogere inkomens vanaf 76.000 euro, dat is twee keer modaal. Toch vindt slechts 18 procent van deze groep woningzoekenden binnen een jaar een koopwoning. Voor middeninkomens is het bijna onmogelijk om een passende en betaalbare koopwoning te vinden.

Op lokaal niveau zijn gemeenten verantwoordelijk voor belangrijke keuzes over de woningmarkt. “Waar, hoeveel en wat voor woningen er gebouwd worden ligt grotendeels in handen van het lokale bestuur”, zegt Frank Soede, directeur BLG Wonen. “Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen kan dus geen enkele partij die meedingt naar raadszetels om deze problematiek heen. De woningnood is het thema van deze gemeenteraadsverkiezingen.”

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×