(Beeld: ZZ Leiden).

Historische overwinning: ZZ Leiden staat in halve finale FIBA Europe Cup

ZZ Leiden Basketball heeft vanavond met 85-77 gewonnen van het Duitse HAKRO Merlins Crailsheim. Daarmee staat de Leidse ploeg voor het eerst in ruim veertig jaar in halve finale van de Europa Cup.

Na de eerste kwartfinale in Duitsland had ZZ Leiden een achterstand van vier punten goed te maken. In de eerste helft van de wedstrijd pakte Leiden vaak een kleine voorsprong, maar telkens kwamen de Duitsers weer terug met rake driepunters. In de tweede helft wist ZZ Leiden duidelijk beter om te gaan met de driepuntskanonnen van HAKRO Merlins en er werd zelfs een gat geslagen van 21 punten in het vierde kwart.

De slotfase van de wedstrijd was echter zenuwslopend: de ene na de andere fout werd gemaakt en in de laatste seconden van de wedstrijd slopen de Duitsers steeds dichterbij. Met nog  7 seconden op de klok en een stand van 83-77 lag de bal in handen van HAKRO Merlins. Een rake driepunter zou verlenging betekenen, maar zover kwam het niet. Asbjørn Midtgaard onderschepte de bal. Na een overtreding op hem mocht de Leidenaar weer aanleggen voor twee strafworpen die hij allebei raak schoot. Daarmee was het verzet van de Duitsers gebroken en de tijd verstrekken. In de Vijf Meihal kon het feest beginnen.

De halve finale wordt op 30 maart (thuis) en 6 april (uit) gespeeld tegen Bahcesehir College uit Turkije.