Joop Zoetemelk als vanouds het stralend middelpunt bij de start van zijn voorjaarsklassieker. (Foto's: Gerry van Bakel).

Fiets, zon, appeltaart en bier: alles klopt bij de Joop Zoetemelk Classic

Ruim 3100 fietsers zijn zielsgelukkig dat ze weer kunnen starten in dé voorjaarsklassieker van de regio, de Joop Zoetemelk Classic. Na twee jaar corona-afwezigheid kon zelfs een straffe oostenwind de pret zaterdag niet drukken. De zon schijnt en iedereen heeft in het tweede deel wind mee. Het is een prachtige dag.

Niet in het minst omdat naamgever Joop Zoetemelk wel het startschot komt geven voor de 100 km die om half negen vanaf het terrein van de Leidse Ren- en Toervereniging Swift vertrekt. Meefietsen zit er dit jaar nog niet in. De 75-jarige wielerlegende werd anderhalf jaar geleden aangereden tijdens een training en voelt zich nog niet fit genoeg om op de fiets te stappen bij zijn oude club.

Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel over de 15e editie van de Joop Zoetemelk Classic.

Maar Joop Zoetemelk is er wel. Als altijd het stralend middelpunt waarmee iedereen op de foto wil. Zoetemelk heeft voor iedereen tijd en een brede lach. Al moeten de selfies soms wel een paar keer over. Het maakt Joop Zoetemelk niets uit.

Cor Vergeer
Wie wel ontbreekt, is de bedenker van de Joop Zoetemelk Classic Cor Vergeer. Hij overleed een jaar geleden tijdens een fietstochtje, zo vertelt zijn vrouw Fenna Vergeer die achter de helpdesk zit. “Ik stond bij Katwijk op hem te wachten, maar hij  kwam niet.” Toch wil ze er op deze zaterdag als eindelijk de vijftiende editie wordt verreden gewoon bij zijn. “Het is hier altijd een warm bad, het is net of Cor er bij is.”

De deelnemers aan de Joop Zoetemelk zijn allemaal vol goede moed aan de start. Sommigen kiezen uiteindelijk toch voor een kortere afstand vanwege de wind, anderen komen hijgend en puffend over de finish. “Misschien toch iets te hoog gegrepen die 150 km”, bekent een van hen. Veel deelnemers doen al jaren mee, anderen komen voor het eerst aan de start. De ervaren rijders vertellen over zeer koud weer, regen, hagel en zelfs sneeuw. Maar deze zaterdag knijpt iedereen zijn ogen dicht tegen de zon.

Cohesie
Voor koersdirecteur Anton Dalhuijsen is het een glorieuze dag. Die alleen zo mooi kan zijn dankzij de inzet van zo’n honderd vrijwilligers. “Er is wel vier keer een ambulance uit moeten rijden. We hopen dat die deelnemers allemaal snel herstellen en volgend jaar weer mee kunnen doen.”

Na afloop kijkt Dalhuijsen tevreden naar alle mensen die buiten in de zon genieten van koffie en appeltaart of een biertje. “Wij organiseren deze tocht om Joop Zoetemelk te promoten, het helpt natuurlijk ook onze vereniging, maar het zorgt vooral voor sociale cohesie. Het brengt het beste in de mens naar boven.”

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×