(Archieffoto: Sleutelstad).

Leidse shorttrackster op Europese Jeugdspelen: 'Ik moest opzoeken wat voor toernooi het was'

De Leidse schorttrackster Kiek Straathof doet deze week mee aan het European Youth Olympic Festival (EYOF) in Finland. Of ze ook medaillekandidaat is voor op de Spelen voor Europese sporters van 16 en 17 jaar, vindt ze zelf moeilijk in te schatten: “De categorieën zijn net iets anders dan normaal, dus ik weet niet precies wie mijn tegenstanders zijn.”

Straathof schaatst nu bij de Zuid-Hollandse selectie in Dordrecht, maar ze is begonnen bij IHCL op de Leidse schaatsbaan. “Mijn ouders schaatsten allebei op de lange baan. Ze wilden kijken of ik dat ook leuk zou vinden, dus deden ze mij ook op schaatsen.” Om praktische redenen begon Kiek bij het shorttrack: “Die baan is korter, dus je staat dichter bij de trainer. En er zitten kussens rond de baan, dus als je valt, val je minder hard.” Maar de geplande overstap naar de lange baan kwam er nooit: “Ik vind shorttrack zo leuk, dat ik er nooit meer ben weggegaan.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Kiek Straathof

Dat ze deze week in Finland op het EYOF uit zou komen, had ze aan het begin van het seizoen nog niet kunnen denken: “Ik wist eigenlijk helemaal niet wat het EYOF is. Ik train altijd gewoon hard en ik doe mijn best. Toen hoorde ik ineens dat er kwalificatiewedstrijden waren voor het EYOF en dat ik kans zou maken. Vervolgens wist ik me ook nog eens te plaatsen, dus toen ben ik me maar eens gaan verdiepen in wat voor toernooi het eigenlijk is.”

Nooit kansloos
Het is zeker niet de eerste internationale wedstrijd voor het Leidse talent. “Vanaf de junioren D2, dat is rond groep 8 en de brugklas, doe ik mee aan de Starclass. Dat is een toernooi van een aantal West-Europese landen. Daar moet je je wel steeds een bepaalde limiet voor schaatsen. Zeker in het begin was dat moeilijk, en dat werd langzaam makkelijker omdat er veel meisjes stoppen met shorttrack. Maar het is mij altijd gelukt.”

Zelf denkt Straathof nog lang niet aan stoppen. “Omdat ik shorttrack zo leuk vind. Ik wil niet per se Olympisch Kampioen worden of een professionele carrière halen ofzo, maar ik sluit ook niks uit.” Het leuke aan de sport vindt ze dat je nooit kansloos bent: “Zelfs als je de hele wedstrijd achteraan rijdt, kan je toch nog winnen. Dat maakt het heel tactisch. En het is super cool dat het zo snel gaat.”

De shorttrackwedstrijden op het EYOF zijn deze week op maandag, dinsdag en vrijdag. Naast Kiek Straathof doet ook Zoë Deltrap mee. Ook zij begon bij IHCL in Leiden met schaatsen.

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×