(Beeld: Livestream NOS).

Zitskiër Kampschreur wil nog een keer naar de Spelen: 'Ik heb iets goed te maken'

De Paralympische Spelen in Beijing werden een teleurstelling voor zitskiër Jeroen Kampschreur. De Leiderdorper was gekomen om het resultaat van Pyeongchang 2018, waar hij één keer goud haalde, te verbeteren. Het bleef bij één keer zilver in Beijing. “Ik heb geleerd dat mijn supporters niet afhaken bij mindere resultaten. Ik kreeg misschien nog wel meer steun dan wanneer het goed ging.”

Kampschreur deed mee op vijf onderdelen. “De afdaling en de Super G zijn niet mijn specialiteiten. Daar gaat het om snelheid, en omdat ik relatief licht van gewicht ben, heb ik die gewoon minder.” Op de supercombinatie van Super G en slalom stond Kampschreur na de eerste run derde.

“Bij de tweede run, de slalom, liep ik nog anderhalve seconde in. Ik strandde uiteindelijk op 28 honderdsten op een tweede plek, maar het voelde als zilver met een gouden randje.” De succesvolle runs op de slalom gaven ook vertrouwen voor de onderdelen die nog zouden komen: de slalom en de reuzenslalom.

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Jeroen Kampschreur.

Zout
“Na de eerste run op de reuzenslalom stond ik tweede. Ik had al zilver in mijn tas zitten, dus ik wilde voor goud gaan. Ik deed een alles-of-niets-poging, maar ik viel.” Dat had ook te maken met de omstandigheden: “Het was tien tot wel vijftien graden boven nul. De sneeuw was hard aan het smelten en om het water op te nemen, hadden ze zout op de piste gestrooid. Daar krijg je droge en compacte, maar hele hobbelige sneeuw van. Dat is vragen om òf heel snel gaan, òf om te vallen. Bij mij werd het dat laatste.”

Op het laatste onderdeel, de slalom, gebeurde in de tweede run eigenlijk hetzelfde: Kampschreur nam te veel risico en viel uit. Met een belangrijk verschil: “Op de reuzenslalom was ik zonder mijn val tweede geworden, dus dat gaf niet zoveel. Maar op de slalom lag ik op koers voor goud. Dat voelt wel heel zuur ja.” Met een zucht: “Dit waren niet mijn Spelen.”

De teleurstellende resultaten hebben hem wel bevestigd in zijn besluit om nog minstens vier jaar door te gaan. “Ik wilde sowieso nog wel vier jaar door, maar nu helemaal. Ik heb gevoeld dat ik goud kon halen, maar dat is niet gelukt. Die teleurstelling moet ik goedmaken.”

Leiderdorp Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×