Rolstoelrugby in Leiden kan nog wel wat spelers gebruiken, iedereen mag komen meedoen in de 3 Oktoberhal. (Archieffoto: Sleutelstad).

Davy van den Dop over rolstoelrugby: 'Iedereen is welkom om het eens te proberen'

Murder ball is de Engels naam voor rolstoelrugby en die naam zet meteen de toon. Het kan er ruig aan toe gaan, met rolstoelers die op elkaar inbeuken. Voor Davy van den Dop is het een heerlijke sport. “Het is de mooiste sport waar je nog nooit van hebt gehoord. Je moet het echt zien en zelf voelen.”

Dit voorjaar is Davy van den Dop internationaal actief. Met het Nederlands team was hij vorige maand op het EK. “Ik kreg zelf op de dag van vertrek dat ik een positieve coronatest had en daardoor miste ik de eerste drie wedstrijden. Verder ging het niet zo goed. Ook niet bij mezelf. Dat moet zeker nog besproken worden. We horen gewoon thuis in de A-groep en daar moeten we naar toe werken.”

Leuker zijn de uitstapjes naar Frankrijk en Denemarken. “Ja, ik ben onderweg naar Denemarken om met een Zweeds team mee te spelen in een toernooi. Een rolstoelrugbytoernooitje is altijd leuk. ” Vorige week was Van den Dop nog in Frankrijk. “Ik kreeg eigenlijk vanuit het niets een uitnodiging om mee te spelen in de Franse competitie, volgende week mag ik terugkomen en volgend jaar kan ik een heel jaar gaan meespelen in de competitie.”

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met rolstoelrugby’er Davy van den Dop over de positie van zijn sport in Nederland.

De aandacht voor rolstoelrugby is niet erg groot in Nederland, wat al niet echt een rugby-minded land is. “Nederland is nog altijd meer gefocust op voetbal en heeft minder oog voor rugby. Jammer, want het is een erg mooie sport. Rolstoelrugby heeft nog wel een wereld te winnen en moet ook zelf meer naar buiten treden. Laat zien dat je er bent, dat doen ze in Frankrijk een stuk beter. Er komen wel 300 mensen kijken en alles is veel beter geregeld. Een wedstrijd is een hele happening. Het niveau is niet eens zo slecht in Nederland, maar we spelen meestal in een zaal ergens achteraf .”

QR DIOK Dragons
Ook in Leiden probeert Van den Dop met rolstoelrugby aan de weg te timmeren. “Doordat we voor het EK al in een bubbel moesten ben ik er de laatste maanden niet meer zo vaak geweest, maar we timmeren aardig aan de weg. Net niet genoeg spelers om twee teams tegenover elkaar te zetten. Maar het gaat gestaag door.”

De QR DIOK Dragons trainen elke week in de 3 Oktoberhal. Wie zin heeft kan eens een kijkje komen nemen en ook meetrainen. Dat geldt ook voor mensen zonder beperking. De sport kan nog wel wat spelers en ambassadeurs gebruiken. Kijk voor meer informatie op de facebookpagina van QR DIOK Dragons.

 

 

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×