Cultuur071, uitzending 02-04-2022: Hooglandse Kamer, Kunstwacht, de Leidsche Mondialen en Ruud Visser

Fennand van Dijk over het initiatief De Hooglandse Kamer.

De Hooglandse Kamer – Fennand van Dijk en Franceline Pompe
Afgelopen najaar startte de Hooglandse Kerk het initiatief De Hooglandse Kamer. In een van de huisjes grenzend aan de kerk, op de Hooglandse Kerkgracht 58, is een mooie ruimte ingericht voor activiteiten op de grens van kerk en stad. Fennand van Dijk geeft aan dat op deze locatie iedere woensdag en zaterdag van 12:00 tot 16:00 uur diverse kleinschalige activiteiten plaatsvinden, van lezingen tot muzikale optredens en van cursussen tot exposities.

Tot 19 mei as. is hier de tentoonstelling “Grensgangers” te bewonderen met schilderijen van Franceline Pompe en foto’s van Peter van Beek. Franceline geeft een toelichting op deze zeer actuele tentoonstelling over mensen die moeten vluchten, waarbij zij haar schilderijen nader duidt.

www.hooglandsekamer.nl

Franceline Pompe over haar werk in Cultuur071.


Paul Schulten over de Kunstwacht.

De Kunstwacht – Paul Schulten
Het in Delft gevestigde bedrijf de Kunstwacht onderhoudt de kunstwerken van veel gemeenten (waaronder Leiden), maar ook van bedrijven en particuliere verzamelaars. Veelal betreft dit kunstwerken in de openbare ruimte. Jaarlijks onderhoud, schadeherstel en verwijdering van graffiti. Maar ook het (ver)plaatsen van kunstwerken en het in eigen depot opslaan van kunstwerken waar (tijdelijk) geen plaats voor is. Paul Schulten, oprichter en directeur van de Kunstwacht, geeft ons een kijkje achter de schermen van dit veelzijdige bedrijf.

www.kunstwacht.nl

De Leidsche Mondialen – Dick Bakhuizen van den Brink en Jacques van Kampen
Al vele jaren was de stichting De Leidsche Mondialen (een collectief bestaande uit 38 kunstenaars) op zoek naar eigen huisvesting. Dick Bakhuizen van den Brink (oprichter en voorzitter van deze stichting) zegt dat na ruim vijftien jaar een droom is uitgekomen. Op 18 maart jl. opende burgemeester Henri Lenferink de nieuwe thuisbasis van de Mondialen in de schitterende Stadstimmerwerf aan het Kort Galgewater 21. Jacques van Kampen (bestuurslid en kunstenaar) vertelt welke tentoonstellingen hier de komende tijd te zien zijn. De expositieruimte is geopend van woensdag tot en met zondag van 11:00 tot 16:00 uur.

www.deleidschemondialen.nl

Ruud Visser over zijn pensioen in Cultuur071.

Gebr. De Nobel – Ruud Visser
Hij was dertig jaar actief als directeur van eerst het LVC en daarna Gebr. De Nobel. Maar aan alles komt een eind, volgende maand neemt Ruud Visser afscheid van hét Leidse poppodium. Hij kijkt terug op een mooie maar ook intensieve periode.

Hij vertelt over zijn tijd als edelsmid, hoe hij vanuit Rotterdam in Leiden terecht is gekomen, hoe hij de samenwerking binnen de Leidse cultuursector heeft beleefd en welke rol hij daar zelf in heeft kunnen spelen.

Gevraagd naar zijn legasy noemt Ruud de plek van de cultuursector in Leiden, een positie waar niemand om heen kan.

www.gebrdenobel.nl

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×