In de zomer is een muts niet nodig. (Archieffoto: Robbert Beurse).

Schippers met een muts op: vaarseizoen koud van start

Traditiegetrouw begint het vaarseizoen in het eerste weekend van april. Ondanks de lage temperaturen varen de boten van de Leidse Rederij de komende maanden weer door de Leidse grachten. De schippers zetten voorlopig een muts op om zich te beschermen tegen de kou. Mediapartner Omroep West voer mee met de eerste rondvaart van dit seizoen.

Op een van de eerste rondvaarten van het jaar waren een slordige vijftien mensen aan boord. “Ze zijn allemaal warm gekleed met dassen en mutsen, de benen in een fleecedeken gehuld”, vertelt schipper Charles Kop. De waterliefhebber is blij dat ook hij weer ‘uit de mottenballen’ mag. “De winter was lang en donker”, zegt hij na afloop.

Ook de directeur van de Rederij, Daaf Sloos, is duidelijk enthousiast over het feit dat er weer gevaren wordt: “Het zonnetje schijnt, we zijn er klaar voor. De boten mogen het water in, de zeilkleren uit de mottenballen.” De afgelopen winter zijn de boten op de kant onderhouden en klaargemaakt voor het nieuwe seizoen.

Weetjes
Net als alle rederijen heeft ook de Leidse Rederij last gehad van de twee coronaseizoenen. “Aanpassingen, coronamaatregelen, niet varen, een beetje varen, afstand houden… We zijn heel blij dat we eindelijk weer met volle boten het water op mogen”, vertelt Sloos.

Aan boord worden de gasten getrakteerd op de broodnodige weetjes van de schipper. De molen van Rembrandt, de Sterrenwacht, de Hortus en de Vliet waar de geuzen ooit naar binnen kwamen met hun haring en wittebrood, komen aan de orde.

Dit seizoen wordt de jongste schipper ooit opgeleid. De vijfjarige Daan mag op de rechte stukken de helmstok vast houden en leert zijn eerste meters vaste koers varen.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×