Schaatssters Zoë Deltrap en Angel Daleman wonnen onder andere zilver bij de 3000 meter relay op het WK junioren begin maart. (Foto: Gerry van Bakel).

Grootse medaille-oogst voor clubgenootjes Deltrap en Daleman

Gouden en zilveren plakken, titels en lauwerkransen, het voorbije schaatsseizoen heeft Zoë Deltrap en Angel Daleman geen windeieren gelegd. De trainingsmaatjes van de Leidse shorttrackclub IHCL kaapten overal eremetaal weg. Nu het ijs weg is, gaat Daleman skeeleren en kiest Deltrap voor atletiek.

Zoë Deltrap was bij het European Youth Olympic Festival een klasse apart. Met een clean sweep harkte ze vier gouden medailles binnen: 500m, 1000m, 1500m en de relay. “Ik ging er heen met het idee dat ik een paar leuke wedstrijden zou gaan rijden. Ik wilde proberen de finales te halen en misschien op de 1500 meter voor een medaille gaan. Vier keer goud had ik nooit verwacht. Zeker niet op de 500 meter, want ik ben niet echt een sprintster. Maar ik train er samen met Angel wel meer op.”

Te jong
Angel Daleman mocht nog niet meedoen aan dit voorbereidende toernooi op de echte Olympische Spelen. Zoals wel vaker was ze ook voor dit toernooi nog te jong. Maar zij won begin maart bij het WK junioren in Polen twee zilveren medailles, op de 1500 meter en ook de relay, waar Deltrap ook deel vanuit maakte. “We zaten zo dicht bij het goud, dat was wel jammer. En ik was gevallen en ik kreeg een penalty. Maar toch twee zilveren medailles. Die sla ik wel hoger aan dan goud bij NK junioren langebaan.”


Sport071-presentator Gerry van Bakel had in gesprek met schaatssters Zoë Deltrap en Angel Daleman over hun succesvolle schaatsseizoen, deel 1.

Deltrap legt zich toe op het shorttracken, terwijl Daleman meer ijzers in het vuur heeft. Zij is ook actief bij het langebaanschaatsen en de marathon. En nergens voor spek en bonen, al is er op marathongebied niet veel te melden. “De marathonwedstrijden stonden steeds op dagen die niet in mijn schema pasten.” Daleman maakt zich er geen zorgen om. Die marathons komen volgend jaar wel weer.

Titel
In februari beleefde Daleman een succesvol weekend bij het langebaanschaatsen. “Ik wist dat het mijn laatste langebaanwedstrijd zou worden en ik wilde dat wedstrijdgevoel meenemen naar het WK junioren shorttrack.” Ze kwam uit bij de B-junioren,  een categorie waar ze eigenlijk te jong voor is. Maar dat belette haar niet om alle afstanden te winnen en de nationale titel op te eisen. “Ik hoor dan wel eens mensen langs de kant eens zeggen kan ze niet in haar eigen categorie uitkomen, maar daar trek ik me niks van aan.”


Sport071-presentator Gerry van Bakel had in gesprek met schaatssters Zoë Deltrap en Angel Daleman over hun succesvolle schaatsseizoen, deel 2.

Daleman en Deltrap hebben voorlopig nog geen genoeg van hun sport. De schaatsen zijn wel weer even opgeborgen nu de ijsbanen zijn ontdooid. Voor Daleman tijd om de overstap naar de weg te maken. “Ik ga meteen in april weer wedstrijden skeeleren, eerst in Nederland en daarna naar Duitsland en een paar keer in Italië. En dan hoop ik me te kwalificeren voor het EK dat ook in Italië wordt gehouden.” School schiet er een beetje bij in. “Ik vind school niet zo leuk”, bekent het Leiderdorpse talent.

Sprint
Deltrap vindt skeeleren dan weer niet zo leuk. “Ik ben ook bang om te vallen. In de zomer train ik bij een atletiekvereniging. Vooral de loopnummers. Ik wil me daar wat meer op de sprint gaan toeleggen.” De atletiektrainingen zijn toegespitst op het schaatsen, want daar ligt voorlopig het accent op. “Maar ik ga ook wedstrijden lopen, want dat vind ik ook leuk om te doen.”

Leiden Leiderdorp Sport Angel Daleman


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×