(Foto's: Casper Chaudron).

Romeinse sarcofaag klaar na restauratie in Rijksmuseum van Oudheden

De sarcofaag van Simpelveld is vanaf komend weekend weer te zien in het Rijksmuseum van Oudheden. De stenen grafkist werd anderhalf jaar lang gerestaureerd. Het proces was online en in het museum te volgen.

De restaurateur van het stuk, Renske Dooijes, omschrijft de Romeinse sarcofaag als de Rembrandt van het museum. “Sarcofagen van dit soort zijn er eigenlijk verder niet. De details aan de versiering aan de binnenkant zie je nooit.”

Het stuk moest worden gerestaureerd omdat het houten onderstel waar het op rustte te zwak was geworden. De angst ontstond dat de bijna 1500 kilo wegende massa zou beschadigen tijdens een verplaatsing. Daarom is er een speciaal ontworpen metalen onderstel gemaakt. Omdat het gewicht van het stuk, het onderstel, de glazen vitrine die er overheen komt en de bezoekers bij elkaar heel veel wegen, moest worden nagerekend of het gebouw het wel zou kunnen houden. De sarcofaag bevindt zich namelijk op de tweede verdieping van het museum.

Casper Chaudron bij het Rijksmuseum van Oudheden in gesprek met restaurateur Renske Dooijer.

De sarcofaag werd bijna 100 jaar geleden, in 1930, gevonden in het Zuid-Limburgse dorpje Simpelveld. Omdat de sarcofaag gebroken was, is het in stukken vervoerd naar Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. In de stenen kist zaten een aantal schatten, die ook aan de collectie van het museum zijn toegevoegd. Vermoedelijk zaten er meer kostbaarheden in de sarcofaag maar die zijn eruit gehaald door grafrovers. In een van de wanden zit een gat waar precies een arm doorheen past.

Muntje
Een opvallende vondst die werd gedaan tijdens het restaureren was een dubbeltje uit 1961. Die is er tijdens de vorige restauratie in terecht gekomen. Of dat expres is gedaan is niet bekend maar het was toen een gebruik onder museumrestaurateurs om een muntje of een briefje ergens in te stoppen om het jaar van de restauratie herleidbaar te maken.

Daarom is er bij deze restauratie ook een muntje in de sarcofaag gestopt. De Koninklijke Nederlandse Munt doneerde een muntje aan het museum dat in een bakje in een gat werd geschoven.

  • De buitenkant van de sarcofaag
    De buitenkant van de sarcofaag
  • Het gat dat door de grafrovers gemaakt is
    Het gat dat door de grafrovers gemaakt is
  • Restaurateur Renske Dooijer
    Restaurateur Renske Dooijer

 

Cultuur Leiden Science


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×