Donderdagavond lichten de drie nieuwe coalitiepartijen hun akkoord toe aan het dorp. (Archieffoto: Reanne van Kleef).

D66 Leiderdorp heeft vraagtekens bij nieuw coalitieakkoord

D66 Leiderdorp heeft nu al bedenkingen bij het kersverse coalitieakkoord op hoofdlijnen van de Lokale Partij Leiderdorp (LPL), PvdA-GroenLinks en het CDA. Donderdagavond gaan die drie partijen in het gemeentehuis in gesprek met het dorp. D66 ziet liever een raadsbreed akkoord en twijfelt over de wethouderskandidaat van de LPL.

Een dag voordat de inwoners van Leiderdorp kunnen meepraten over het coalitieakkoord op hoofdlijnen, geeft de nieuwe fractievoorzitter Prachee van Brandenburg al haar mening. “Maak er een raadsbreed akkoord van”, zegt ze. “Immers, drie van de zes partijen zijn het al eens. Dus waarom dan niet de andere drie partijen er ook bij betrekken. Dan kan het collegeprogramma zich vooral focussen op een beperkt aantal onderwerpen dat dan nog in een coalitie – oppositie opstelling moet worden uitgewerkt.”

Van Brandenburg ziet goede kansen voor zo’n raadsbreed gedragen akkoord omdat tijdens de verkiezingscampagne al is gebleken dat de partijen programmatisch dicht bij elkaar staan. “Alle partijen in Leiderdorp zijn het op hoofdlijnen wel met elkaar eens. De verschillen gaan meer over de manier waarop zaken moeten worden gerealiseerd dan om de inhoud zelf.”

Wethouders
D66 laat ook alvast weten wat de partij vindt van de voorgestelde wethouders die het nieuwe college gaan vormen. Het CDA heeft Daan Binnendijk opnieuw voorgedragen, PvdA-GroenLinks komt met Bob Vastenhoud. De derde wethouder wordt voorgedragen door de LPL. Dat is Herman Romeijn die  nog geen jaar geleden opstapte als gemeentesecretaris van Leiderdorp. D66 heeft flinke twijfels bij die overstap. “Dit is een vrij unieke situatie. Gemeentesecretarissen worden een enkele keer wethouder, maar bijna nooit in dezelfde gemeente. Het is niet in strijd met de wet, maar de vraag is – is het wenselijk?”

Leiderdorp Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×