(Archieffoto: Gemeente Voorschoten).

Voorschoten komt over de brug met energietoeslag

Ook Voorschoten gaat mensen met een laag inkomen eenmalig 800 euro per huishouden betalen. De toeslag is bedoeld als tegemoetkoming voor de stijgende energieprijzen. De PvdA vroeg eerder om haast te maken met de uitbetaling, maar de gemeente Voorschoten had tijd nodig om alles goed te regelen.

De energietoeslag wordt beschikbaar gesteld door de Rijksoverheid en door de gemeenten betaald. Het gaat om een éénmalige energietoeslag voor inwoners met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum.

Inwoners met een bijstandsuitkering ontvangen de toeslag per huishouden vóór 1 mei 2022 automatisch op hun bankrekening. Inwoners die geen bijstandsuitkering hebben, maar wel een laag inkomen, kunnen de energietoeslag vanaf half mei aanvragen via de website van de gemeente.

“We merken dat veel inwoners behoefte hebben aan de extra energietoeslag. Daarom zijn we blij dat we nu kunnen starten met de uitbetaling om de financiële zorgen bij onze inwoners te verminderen”, zegt wethouder Paul de Bruijn (VVD). “Daarnaast adviseren we inwoners om voor de zekerheid ook betaalafspraken te maken met hun energieleverancier.”

Verslaggever Lieuwe van Slooten sprak met wethouder Paul de Bruijn

Bühne
De PvdA Voorschoten uitte eerder stevige kritiek op het handelen van de gemeente. Volgens de partij duurde het uitbetalen van de toeslag veel te lang. “Al op 15 maart heeft de minister heel duidelijk gezegd dat het Rijk garant staat voor de toeslag en dat gemeenten dus kunnen uitbetalen. Dat uitbetalen gebeurt in veel gemeenten ook al, maar dat mis ik nu in Voorschoten”, zei fractievoorzitter Arnold Posthuma eerder.

Toen het na de uitspraken van Posthuma weer stil bleef bij de gemeente, nam zijn ergernis alleen maar toe. Dat uitte hij en zijn partijgenoot Ad de Graaf deze week op Twitter. “Wordt het gemeentebestuur nu eindelijk wakker? Wanneer wordt gestopt met wachten wachten wachten?”, twitterde De Graaf. Daarop reageerde wethouder De Bruijn: “Wat een negatieve stemmingmakerij, alleen voor de bühne. We zetten de laatste puntjes op de i.”

Na het bericht dat Voorschoten de energietoeslag gaat uitbetalen, ging de Twitterstorm weer liggen.

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×