Cultuur071, uitzending 09-04-2022: Boekenweek, Ode aan de twijfel, Danses Extraordinaires

Documentairemaker, journalist en schrijver Yaël Vinckx heeft na twee jaar corona veel inspiratie en nieuwe ideeën opgedaan. Het gaat over haar projecten, waaronder het komende interview met Lale Gül. Een ander groot project is een ‘muzikaal stadsverhaal’: samen met Jeroen Haver en Carolien Devilee maakt ze een verhaal dat zich afspeelt in de mooiste wijk van Leiden, de Hooglandse Kerkbuurt. Een drama met als hoofdpersonen ‘de Leidse Romeo en Julia’, Pierre en Marie. Een verhaal voor Leidenaren, door Leidenaren, over Leiden. In het weekend van 5 en 6 november vinden de opvoeringen plaats. Wil je meedoen als koorlid, muzikant of figurant? https://m.facebook.com/pancrasweststory/

 

Een ander project is Shut up and Write. Heerlijk samen schrijven in de café De Leidse Lente vanaf aanstaande dinsdag tijdens de boekenweek. Verhalen, columns, scripties, het maakt niet uit. En heb je last van een writersblock, dan trekt Yaël je tekst weer los. Meer informatie vind je op www.yaelvinckx.nl.

Frank Siera – KASSETT, Een ode aan de twijfel
De maand april is de maand van de Filosofie. Op 1 april lanceerde muziekcollectief KASSETT het album ‘Een ode aan de twijfel’. Een filosofisch hiphopalbum geïnspireerd op Descartes. Bij ons in de studio is een van de leden van KASSETT, Frank Siera. Het album is gebaseerd op de theatervoorstelling uit 2019 en voor het eerst is de muziek daaruit op Spotify uitgebracht. Ook vertelt Frank over de nieuwe voorstelling over Gerard Boland. Gerard was honderd jaar geleden hoogleraar Filosofie aan de Universiteit van Leiden en was een van de grondleggers van het fascistische gedachtegoed.
www.mckassett.nl/project/ode-aan-de-twijfel/

Jaap Metzlar en Anne Bourhis – Danses Extraordinaires
Theatergroep Domino, de Leidse theatergroep voor mensen met een beperking, heeft deze week gasten over de vloer uit Frankrijk en Italië in het kader van een internationaal uitwisselingsprogramma. Jaap Metzlar komt in het gezelschap van een Franse gast, Anne Bourhis van theatergezelschap Collectif T’Cap uit Nantes. Beiden vertellen over de prettige samenwerking en over de toekomstplannen van deze internationale samenwerking.
www.gemiva-svg.nl/Locaties/Overzicht-locaties/Leiden-en-Leiderdorp/Domino

 

Anton Korteweg – Boekenweek
De Leidse dichter Anton Korteweg is bij ons te gast in het kader van de Boekenweek 2022. Anton heeft lesgegeven op het Visser ’t Hooft Lyceum en is een oud-collega van presentator Jos Nijhof. Daarna was hij jarenlang hoofdconservator en vervolgens directeur van het Literatuurmuseum in Den Haag. ‘Enfin’ is de titel van Antons laatste bundel, met daarin vijftig gedichten. De lezer wordt met de nodige zelfspot beurtelings gewaarschuwd en gerustgesteld over het ouder worden. Anton leest uit eigen werk en filosofeert over ouder worden en over de liefdes die je ontmoet in het leven.
www.meulenhoff.nl/auteur/anton-korteweg

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×