(Foto: Robbert Beurse).

Zoeterwoude is er uit: CDA en VVD sluiten coalitieakkoord

Het CDA en de VVD in Zoeterwoude vormen de komende jaren samen de coalitie. Tijdens de eerstvolgende raadsvergadering, op 21 april, zullen zij het opgestelde coalitieakkoord met de rest van de gemeenteraad bespreken. De partij met de meeste stemmen, Progressief Zoeterwoude, gaat voor het eerst sinds 2006 de oppositie in.

Het coalitieakkoord heeft de titel ‘Toekomst vraagt daadkracht’ gekregen. “We leggen de nadruk op keuzes maken. De vraag naar passende huisvesting is groter dan het aanbod, zeker in Zoeterwoude-Dorp. In de komende periode wil de coalitie duidelijke keuzes maken die tot verdere gebiedsontwikkeling en extra woningbouw zullen leiden. Dit vraagt om daadkracht”, legt CDA-fractievoorzitter Astrid Coene uit.

Na de gemeenteraadsverkiezingen riepen alle deelnemende partijen zichzelf uit tot winnaar. Het CDA Zoeterwoude was echter de enige partij die groeide binnen de gemeenteraad: van vier naar vijf zetels. De Christendemocraten werden hiermee even groot als de voormalige coalitiepartner Progressief Zoeterwoude (PZ).

Omdat PZ de meeste stemmen kreeg bij de verkiezingen startte deze partij de coalitieonderhandelingen op. Omdat zij er  onvoldoende vertrouwen in hadden dat er een stabiele coalitie met CDA kon worden gevormd, trok de partij zich terug uit de formatie. CDA en VVD werden het wel eens. Het opgestelde akkoord is het resultaat.

Paardekooper
Met het coalitieakkoord krijgt het Zoeterwoudse college twee nieuwe wethouders. De huidige wethouders Ton de Gans (CDA) en Ruud Bouter (PZ) nemen beiden afscheid. De Gans gaf al voor de verkiezingen aan niet terug te keren. Bouter moet zijn plek afstaan omdat omdat zijn partij geen coalitiepartner meer is.

Namens het CDA Zoeterwoude wordt Paul Olthof wethouder. Namens de VVD Zoeterwoude wordt Mathieu Paardekooper wethouder.

Politiek Zoeterwoude Gemeenteraadsverkiezingen 2022 Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×