Leidse Wouter die zwaargewond raakte, haalt nieuwe energie uit Invictus Games. (Foto: Omroep West).

Leidse veteraan die zwaargewond raakte, haalt nieuwe energie uit Invictus Games

“Ik wilde er eigenlijk niet naartoe, maar nu heb ik veel plezier in het trainen voor zitvolleybal”, zegt de Leidse veteraan en marechaussee Wouter Bakker uit Leiden. Vier jaar geleden verbrijzelde zijn enkel tijdens zijn militaire dienst. De pijn was zo ondraaglijk dat er een stuk van zijn onderbeen werd geamputeerd. Tijdens het verwerkingsproces motiveerde zijn vrouw Michelle hem om mee te doen met de Invictus Games vertelt Bakker aan mediapartner Omroep West.

De Invictus Games is een sportevenement voor oud-militairen die fysiek of mentaal zwaargewond zijn geraakt toen ze in het leger dienden. “Ik heb Wouter moeten meeslepen naar de training op het Militair Revalidatiecentrum in Doorn”, vertelt Michelle. “Hij vond echt niks voor hem.” Bakker vertelt dat zijn vrouw hem eigenlijk letterlijk die kant opgeschopt heeft. “En nu zijn de Invictus Games heel belangrijk voor mij geworden.”

Bakker verbrijzelde zijn enkel toen hij op weg was naar een spoedmelding. Hij reed op zijn motor voor de politiedienst op Schiphol. In een bocht maakte hij een verkeerde inschatting, schoot over een plas water en klapt op een betonnen duiker. De motor sleurde hem aan zijn enkel mee en hij klapte ook nog eens met zijn buik op het stuur.

Leren leven met een verbrijzelde enkel
Naast een verbrijzelde enkel krijgt hij chronische pijn. “Ik heb van alles geprobeerd, medicatie, operaties en braces, maar niets hielp.” Uiteindelijk leidde de aanhoudende pijn tot een amputatie. De omgang met andere oud-militairen bij de Invictus Games helpt hem nu om de beperking waarmee hij moet leven, te accepteren. “Je hoeft elkaars verhaal niet te weten om elkaar toch te kunnen steunen”, legt hij uit. “Daarnaast leren ze mij dat je niet alles meer kan, maar nog wel heel veel.”

Daardoor kan Bakker zijn focus verleggen en vooral kijken naar de mogelijkheden die er zijn. Die mogelijkheden zitten bijvoorbeeld in zitvolleybal. “Het blijkt best wel een leuk spelletje te zijn.” Daarnaast heeft hij het sporten ook uitgebreid naar rolstoelbasketbal. Ondanks dat het lastig is om met een bal te stuiteren en de rolstoel voort te bewegen, komt Wouter deze Invictus Games ook uit voor rolstoelbasketbal.

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×