Martine Mussies in haar kendo outfit. (Foto: René Bouwman).

Seminar voor zwaardvechtende vrouwen in Leiden

Van Xena Warrior Princess tot Viking shieldmaiden Lagertha: zwaardvechtende vrouwen zijn niet meer weg te denken van het scherm. Maar in het echte leven lopen meisjes en vrouwen die graag willen leren zwaardvechten vaak tegen behoorlijk wat obstakels aan. Om de positie van vrouwen in de zwaardvechtkunst te verbeteren, vindt er komende zondag een internationaal seminar plaats in de sporthal van het Bonaventuracollege.

Dit seminar is specifiek gericht op vrouwen in Japanse zwaardvormen, zoals kendo (Japans schermen) en iaido (de kunst van het trekken van het zwaard). De organisatie ligt in handen van Sherita Lalji en Martine Mussies. Op het programma staan trainingen, demonstraties en groepsdiscussies.

“We zijn heel blij dat we twee hoog gegradueerde vrouwelijke sensei bereid hebben gevonden om les te geven”, vertelt Mussies. “Donatella Castelli is 7e Dan kendo en Elaine van Ommen Kloeke is 6e Dan iaido. Deze sensei zijn niet alleen technisch bekwaam, maar ook behoorlijk door de wol geverfd, ze weten als geen ander wat het betekent om als minderheid mee te draaien in de internationale budo gemeenschap.”

Mussies zelf is in eerste instantie wedstrijd karateka (ze won onder meer een eerste prijs in de Okinawa E-tournament World Series) en via het karate bij de Japanse zwaardvormen gekomen. Om meisjes en vrouwen aan te moedigen aan zelfverdediging te doen startte zij de productenlijn BudoGirl. Daarnaast is ze oprichter van de Japan Fans, een fanclub met meer dan 2.6 duizend leden, die streeft naar de bouw van een Japans cultureel centrum in Utrecht.

Het seminar ‘Women in Kendo & Iaido’ vindt zondag 24 april van 09.15 tot 15.30 uur plaats in het Bonaventuracollege aan de Antonie Duycklaan in Leiden. Meer informatie is te verkrijgen via martinemussies@gmail.com.

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×