(Foto's: Emile van Aelst).

Oegstgeest staat stil bij natuurkundige Arie Bijl

Niet alleen in Leiden is dit jaar veel aandacht voor het feit dat de sleutelstad European City Of Science 2022 is. Waar mogelijk doet de regio ook mee. Donderdag werd in Oegstgeest een speciale bijeenkomst gehouden in het teken van natuurkundige Arie Bijl. Dat gebeurde in het naar hem vernoemde Arie Bijlhof.

Donderdag 28 april is de ‘dag van Bijl’ in de themascheurkalender van Leiden 2022. Daar haakt Dorpsmarketing Oegstgeest op in met een bijeenkomst rond Arie Bijl. Hij was een Nederlands theoretisch natuurkundige en verzetsstrijder.

Bijl studeerde wis- en natuurkunde aan de Universiteit Leiden en promoveerde daar op 28 april 1938 met het proefschrift ‘Discontinuities in the energy and specific heat’. Nadat hij korte tijd in Leiden woonde, kwam hij terug naar Oegstgeest waar hij aan de Emmalaan 32 terecht kwam. Zijn broer had een winkel in manufacturen in De Kempenaerstraat. Arie Bijl overleed in 1945 op 36-jarige leeftijd in het kamp Neuengamme in Duitsland.

In het Arie Bijlhof werd donderdagmiddag een bijeenkomst gehouden waarbij enkele familieleden en burgemeester Emile Jaensch aanwezig waren. De in Oegstgeest woonachtige hoogleraar natuurkunde Sense Jan van der Molen gaf daarbij een toelichting op de natuurkunde.

Weetlust
Donderdagochtend waren Van de Molen en Arie’s zoon Maarten Bijl ook een uur lang te gast in het Sleutelstad-programma Radio Weetlust dat dit jaar elke ochtend van 8.00 tot 9.00 uur wordt gepresenteerd door Lucien Geelhoed van Leiden European City of Science 2022. Die uitzending is terug te luisteren via ‘Uitzending Gemist‘ op deze website.

Advertentie

Oegstgeest Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×