(Foto's: Mandana Sotodeh / video: Robbert Beurse).

Kinderen eten tulpenbollen om oorlogstijd te beleven: 'Smaakt wel heel vies'

De leerlingen van de Lucas van Leyden school kruipen in de huid van leeftijdsgenoten die de bezetting hebben meegemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met behulp van verschillende objecten uit het regionale archief van Leiden, zoals brieven en foto’s krijgen de kinderen een duidelijker beeld over hoe het is om te leven in oorlogstijd. Ook eten ze tulpenbollen.

De kinderen brengen begin april een bezoek aan Erfgoed Leiden en Omstreken die het lesproject had georganiseerd. “De kinderen leren dat iedereen oorlog anders meemaakt afhankelijk van de omstandigheden waarin iemand verkeert”, legt Susan Suèr, oprichter van het project uit.

Bloembollen
Zo gaat een van de groepjes die zich bezighoudt met schaarste aan eten, tulpenbollen pureren. Ook proeven de kinderen de tulpenbollen. “Het smaakt heel vies, maar ik zou het wel eten als ik echt niks anders heb”, zegt een van de leerlingen. “Ik kan het me nu beter voorstellen om te leven in oorlogstijd.”

Zo ziet ook organisator Suèr het. “Door het echt te doen, kunnen kinderen zich beter inleven en laat het een grotere indruk achter dan als je het leest in een boek”, zegt Suèr tot slot.

Cultuur Leiden Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×