Edwin Haasbroek bij het prototype van zijn ereboog die in werkelijkheid ruim vijf meter hoog en bijna acht meter breed is. (Foto: Leiden Marathon).

Baby's, bier en Boerhaave: alles over de 31e Leiden Marathon

Komend weekend staat de Leidse regio in het teken van de 31e editie van de Leiden Marathon. Zaterdag vindt de wandeleditie plaats en zondag is voor de hardlopers. De finishboog, het ontwerp van de medaille, het startsignaal en marathonbaby’s maken ook deze editie extra bijzonder. Een overzicht van wat er allemaal gaat gebeuren.

Op het Garenmarktplein staat voor de wandelaars een start- en finishboog. De deelnemers aan de wandelversie van de hele en halve marathon en de tien kilometer volgen de officiële route die de hardlopers op zondag ook afleggen. De routes zijn allemaal ‘uitgepijld’ dus verkeerd lopen kan eigenlijk niet. Voor de hele en halve marathon ligt bij de Rijneke Boulevard een pontje klaar om de wandelaars over de Oude Rijn te varen.

Op zaterdag 14 mei vertrekken de wandelhelden van de 42,195 kilometer precies om 9.00 uur. De enthousiaste halve-marathonwandelaars gaan om 11.00 uur op weg, terwijl de 10 kilometer van start gaat om 12.00 uur. Bij de finish krijgen alle wandelaars een enthousiast onthaal inclusief medaille.

Volksmarathon
De grootste sportwedstrijd uit de wijde omtrek is een officiële wedstrijd met internationale erkenning en geniet grote faam bij hardlopers uit heel Nederland en zelfs daarbuiten. Belangrijker nog is dat het Leidse omloopje vijf afstanden kent waar duizenden gewone hardlopers met veel plezier aan meedoen. “Oftewel, de Leiden Marathon is een volksmarathon, waarvan de uitmuntende sfeer met veel toeschouwers langs de route misschien nog wel het allerleukste is”, zegt voorzitter Tjeerd Scheffer.

Wat de elite runners betreft, is vooral de wedstrijd op de hele marathon interessant. Maar ook de 10 kilometer verdient aandacht. Maureen Koster en Diane van Es uit de nationale top de tien van Zorg en Zekerheid doen mee. Koster heeft zich afgelopen weekend in California geplaatst op de 5.000 meter voor de EK en WK met een sterke tijd van 15.06,86. Ook verschijnen er deze editie weer enkele Afrikaanse toplopers aan de start.

Na-inschrijven
Wie op het laatste moment besluit om toch nog mee te doen, zit bij de Leiden Marathon goed. Op zaterdag en zondag is de na-inschrijving open in de grote tent op het Garenmarktplein. Deelnemers kunnen dan meteen doorlopen naar de start. De na-inschrijving is op zaterdag geopend van 12.30 tot 21.00 uur. Op zondag is de tent open vanaf 8.00 uur. “Maar natuurlijk is het wel verstandig om een beetje op tijd te komen en goed voorbereid te zijn voor de grote uitdaging”, waarschuwt Scheffer. “Ooit kwam er iemand na de start nog inschrijven, rende naar de Breestraat en begon zijn inhaalrace tien minuten na de laatste gestarte loper. Hij finishte netjes op tijd.”

Boerhaave
Ook dit jaar heeft de organisatie weer een aantal bijzonderheden te melden rond het marathonweekend. Zo heeft de medaille altijd een bijzonder thema en dit jaar wordt er, hoe kan het ook anders, aangesloten bij Leiden European City of Science. Op de medaille prijkt de beeltenis van Herman Boerhaave met zijn woning aan het Rapenburg 31 en een stukje logo van Leiden European City of Science 2022. Herman Boerhaave (1668-1738) was de beroemdste arts van Europa en wordt gezien als een van de belangrijkste grondleggers van de moderne geneeskunde.

Bier
De Leiden Marathon staat onder de lopers bekend als de ‘Marathon met het Biertje’. Geen BVO-tje, maar een goudgele rakker na afloop. “Ooit werd er een keer geen biertje geschonken na de finish van de Leiden Marathon. Het was logistiek misgegaan. Nou, dat hebben we geweten”, herinnert Scheffer zich. “Veel hardlopers hadden zich daar in de laatste zware kilometers op verheugd en waren hevig teleurgesteld toen er alleen maar water en een sportdrank bleek te zijn.”

Een jaar of twintig geleden werden de hardlopers in Leiden bij net iets te warm weer voor het eerst getrakteerd op een lekker biertje. Toen nog alcoholarm en tegenwoordig alcoholvrij.  Inmiddels staat er op het Gangetje een flinke bar waar de hardlopers kunnen nagenieten van hun wedstrijd met een biertje uit Zoeterwoude.

Baby’s
Wie zwanger is en het voor elkaar krijgt om de bevalling te laten plaatsvinden op 15 mei, de dag van de Leiden Marathon, krijgt een certificaat waarmee het prille geluk de rest van zijn of haar leven gratis mag deelnemen aan de Leiden Marathon, ongeacht de afstand. Dat is dan meteen het eerste cadeautje voor de marathonbaby’s.

Toeter
Het startsignaal wordt zondag om 10.00 uur gegeven door de directeur van de Vermeulen Groep. Dat is de hoofdsponsor van de 42 kilometer. Dat startsignaal wordt dit jaar niet gegeven met een startpistool. Uit respect voor de slachtoffers in de oorlog in Oekraïne wordt een starttoeter gebruikt. Ook wordt er een minuut stilte in acht genomen voor de oorlogsslachtoffers. Aansluitend zal Ludwig Smith van The Rockschool Leiden om exact één minuut voor 10.00 uur het Wilhelmus vertolken.

Finishpoort
Opvallend is dit jaar ook de gloednieuwe finishpoort die de Leiden Marathon heeft laten ontwerpen en maken door Edwin Haasbroek. “De poort is uniek in hardloopland en symboliseert het verhaal van het ontstaan van de marathon”, zegt Scheffer. “De boog ziet er volledig anders uit dan de meeste finishconstructies. Compleet met uitkijktoren en ereboog die de boodschapper van het goede nieuws moet verwelkomen.” Toen vorig jaar de gebruikelijke rechthoekige finishpoort niet door het vaste bedrijf kon worden gebouwd, ging het mis. De poort stond er, maar de doeken pasten niet. “Dat is de Leiden Marathon natuurlijk onwaardig.”

Daarop besloot de organisatie het anders te doen. De Leidse brandweerman Edwin Haasbroek is in zijn vrije tijd ‘objectenkunstenaar’ en staat inmiddels in de stad bekend om meerdere grote, soms verlichte, Leidse reuzesleutels in de binnenstad. Aan hem werd gevraagd zich eens te buigen over een toepasselijk ontwerp. Hij reageerde meteen positief en gaf aan het een eer te vinden als er een poort van zijn hand zou staan.”

Haasbroek ontwierp een rechte uitkijktoren met een ronde ereboog in de marathonkleuren blauw en geel. Waar zijn maat Bertram Wesselman het vrije verhaal van de Griekse oorsprong bijschreef. Boodschapper Pheidippides werd naar de koning in Athene gestuurd toen de Grieken in 490 voor Christus de Perzen hadden verslagen bij het plaatsje Marathon. De gezant rende ruim 40 kilometer in de verzengende hitte, groette de koning, vertelde hem over de zege en liet vervolgens het leven. Scheffer: “In de hele wereld zijn finishpoorten rechthoekig. Groot, klein, hoog, laag maar altijd rechthoekig en zakelijk. Dit is de eerste die een mooi ontworpen vorm heeft met verrassende rondingen en een toren heeft.” Het is deze nieuwe ereboog waaronder op 15 mei alle hardlopers hun gloriemoment gaan beleven.

Bewaakte Kinder- en tassenopvang
Omdat de deelnemers niet met een hardlooptas kunnen starten, heeft de Leiden Marathon al jaren een gratis bewaakte tassengarderobe. Ruim dertig mensen zijn in het Van der Werffpark de hele dag in de weer om tassen van hardlopers in te nemen, op te slaan en na de wedstrijd weer terug te geven. Alles gebeurt op basis van het startnummer, waarop een coupon op zit die op de tas wordt bevestigd.

Els van der Meer verzorgt al jaren de kinderen van hardlopers die even een uurtje voor zichzelf willen. “Maar het mogen ook een paar uurtjes zijn, als je bijvoorbeeld de hele marathon wilt lopen.” Dit keer is de Kinderopvang in een van de zaaltjes op eerste etage bij restaurant Pavarotti aan de Nieuwe Rijn. Er is speelgoed aanwezig en er zijn geen kosten aan verbonden.

Douche en Massage
Op het Garenmarktplein staat een douchewagen met tien douches. Daar kunnen gefinishte atleten na de hardloopprestatie even douchen. Bovendien staan er dertig masseurs paraat om de moegestreden sporters eens lekker onder handen te nemen. “Ook dat kost niets en is service van de Leidse zaak”, zegt Scheffer. De masseurs hebben een eigen ruimte op het Garenmarktplein. Er is maar een voorwaarde om op de massagetafel te kunnen gaan liggen en dat is dat er wel eerst gedoucht moet zijn.

Afstanden
Niet iedereen hoeft de ‘koningsafstand’ te lopen. De hele marathon heet in Leiden de 42 van Vermeulen Groep, start om 10.00 uur en is bestemd voor de goed getrainde duurlopers. Direct daarna start om 11.00 uur de halve marathon (21,097 kilometer), waar ook wel enige trainingsarbeid voor vereist is.

De tien van Zorg en Zekerheid (14.30 uur) en de 5 kilometer (13.15 uur) kunnen door alle redelijk getrainde sportievelingen worden gelopen. “Belangrijk is vooral dat je als loper niet te snel van start gaat”, zegt Scheffer. “Dat is de meest gemaakte fout. Door rustig te starten blijft er nog iets over voor de laatste kilometers.”

Kinderen tot 12 jaar kunnen zich met elkaar meten om 12.00 uur als de CORPUS Kidsrun op het Garenmarktplein van start gaat.

 

Advertentie

Leiden Regio Sport Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×