(Video: Robbert Beurse).

Keniaanse Kwambai wint warme 31e Leiden Marathon

De Keniaanse Mathew Kibet Kwambai heeft zondag de Leiden Marathon 2022 gewonnen. Hij kwam in een tijd van 2.16.36 over de finish op de Vismarkt. De snelste vrouw was Abigael Jepkemboi, zij zette een tijd neer van 2.31.39. René Wiering werd de snelste Nederlandse man (2.41.57, zevende plek), de snelste Nederlandse vrouw was Vannessa Hartman (3.07.46, vierde plek).

Bij de halve marathon (21km) won de Belgische Hachem Migou met een tijd van 1.08.05, bij de vrouwen won de Griekse Ismini Panagiotopoulou (1.18.47) die afstand. De door het warme weer zware 10 kilometer, die op het heetst van de dag startte, werd gewonnen door de Eritrese Merhawi Gebreselasie (30.39), bij de vrouwen kwam Diane van Es uit Arnhem als eerst over de finish in een tijd van 34.18.

De 31e marathon werd gelopen op een warme dag, waardoor de organisatie flink wat extra maatregelen nam om de deelnemers zo fit mogelijk door de wedstrijd heen te krijgen. Er werd extra water uitgedeeld bij de sponsposten en er was vooraf nagedacht over het laten afkoelen van mensen die oververhit raakten. Bijvoorbeeld met handdoeken in ijswater, waar door diverse sporters gebruik van is gemaakt.

Kijk en luister maandagavond tussen 18 en 19 uur naar Sport071 voor een uitgebreide terugblik op de marathon, inclusief interviews met de hoofdrolspelers van de dag.

 • Start 42km. (Foto: Gerry van Bakel)
  Start 42km. (Foto: Gerry van Bakel)
 • Start 42km (Foto: Gerry van Bakel)
  Start 42km (Foto: Gerry van Bakel)
 • Start 42km (Foto: Gerry van Bakel)
  Start 42km (Foto: Gerry van Bakel)
 • Waterpost na 5km (Foto: Chris de Waard)
  Waterpost na 5km (Foto: Chris de Waard)
 • Winnaars 10km vrouwen (Foto: Gerry van Bakel)
  Winnaars 10km vrouwen (Foto: Gerry van Bakel)
 • Winnaars 10km mannen (Foto: Gerry van Bakel)
  Winnaars 10km mannen (Foto: Gerry van Bakel)
 • Laatste loper van de 42km die over de finish kwam (Foto: Chris de Waard)
  Laatste loper van de 42km die over de finish kwam (Foto: Chris de Waard)
 • Start KidsRun (Foto: Gerry van Bakel)
  Start KidsRun (Foto: Gerry van Bakel)
Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×