(Foto: Sleutelstad).

Leiden Marathon van start, extra maatregelen door warme weer

Om 10.00 uur is de 31e Leiden Marathon van start gegaan. Later op de dag starten ook de halve marathon, 10 kilometer en de Kidsrun. Vanwege het warme weer neemt de organisatie extra voorzorgsmaatregelen. Zo wordt er extra water uitgedeeld bij de sponsposten en wordt er een beroep gedaan op de toeschouwers.

De deelnemers aan Leiden Marathon hebben zondag te maken met zomerse temperaturen. “De zon schijnt volop en met een oostelijke bries wordt het zo’n 25 graden op de stranden en 26 graden landinwaarts”, verwacht Jordi Bloem van Weerexperts. “Het is denk ik de eerste officiële zomerse dag van dit jaar.”

Goed nieuws voor de toeschouwers, iets minder voor de hardlopers. “Toeschouwersweer”, noemt Scheffer het. Hij roept dan ook hun hulp in. “Het voordeel van het mooie weer is dat er heel veel mensen langs de kant staan, die kunnen helpen met koelen. We vragen ze om met tuinslangen te sproeien, maar niet in de gezichten van mensen.”

Geniet van het lekkere weer
Naast deze verkoelende douches en de extra waterposten, iedere 2,5 kilometer, zijn er ook extra voorzieningen getroffen om mensen te laten afkoelen als ze oververhit zijn. “Bijvoorbeeld met handdoeken in ijswater”, zegt Scheffer. Ook is de laatste 1,5 kilometer voor de finish ‘versterkt met mensen uit de medische hoek’.

De organisatie doet daarnaast een beroep op de hardlopers zelf. “Ze doen er beter aan om geen recordpoging te doen, te doseren en te genieten van het lekkere weer. En als je niet genoeg getraind hebt of je niet goed voelt, kun je beter niet starten.”

Stel je doelen bij
Ook het Rode Kruis adviseert hardlopers voorzichtig te zijn met dit warme weer. “Je moet je realiseren dat je een stuk minder fit bent door corona. Stel daarom je doelen bij in iets wat haalbaar en veilig is. Ga niet in deze warmte proberen je persoonlijk record te verbeteren”, zegt een woordvoerder van het Rode Kruis.

Daarnaast is het zaak om vooral veel te drinken, benadrukt ze. “Dat is eigenlijk een van de belangrijkste adviezen: genoeg drinken. Ook onderweg. En probeer in de schaduw te lopen en zoveel mogelijk koel te blijven. Het ligt voor de hand, maar niet iedereen denkt eraan tijdens een hardloopevenement.”

Lage luchtvochtigheid
In 2018 werden tijdens Leiden Marathon zeker tien mensen onwel door de hitte. De verwachte temperaturen zijn dit jaar net zo hoog als toen, toch zijn de omstandigheden nu beter, zegt Scheffer. “De luchtvochtigheid is bijzonder laag en er staat een beetje wind. Daardoor heb je minder het gevoel dat het zo warm is.”

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×