(Archieffoto: Zon op Leiderdorp).

Zoeterwoude koploper: 1 op 3 huizen heeft zonnepanelen

Inwoners van Zoeterwoude hebben relatief het vaakst zonnepanelen op hun huis vergeleken met andere gemeentes uit de Leidse regio. Dat blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van CBS en de Klimaatmonitor. In Zoeterwoude heeft 28,1 procent van de woningen zonnepanelen, in Leiden is dat het laagst met 9,5 procent.

Van de andere gemeentes in de regio komt Oegstgeest op een tweede plek, daar liggen op 20,5 procent van de woningen zonnepanelen. In Leiderdorp is dat 15 procent en Voorschoten 12,5 procent. Daarmee doen die twee gemeentes het nog wel beter dan het gemiddelde van het vrij grootstedelijke Zuid-Holland, maar slechter dan het Nederlands gemiddelde.

Van de Zuid-Hollandse woningdaken zijn er op 11,6 procent inmiddels panelen te vinden. Het gaat volgens de meest recente data om zo’n 196.000 woningen met zonnepanelen, een stijging van 181 procent ten opzichte van 2017. In heel Nederland heeft 17,8 procent van de woningen zonnepanelen op het dak. Ten opzichte van de rest van het land hebben in Zuid-Holland dus nog relatief weinig inwoners geïnvesteerd in zonnepanelen.

Relatief
In grote steden Rotterdam (4,1%), Den Haag (5,4%) en Schiedam (6%) hebben woningen naar verhouding bijvoorbeeld het minst vaak een installatie op het dak om duurzame energie op te wekken. Voor grotere steden moet dat wel in perspectief worden gezien. Want hoewel bijvoorbeeld Den Haag relatief slecht scoort, ging de stad de afgelopen jaren in absolute zin wel van 5.000 woningen naar ruim 14.000 woningen met zonnepanelen.

Advertentie

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×