Romeinse weg bij vindplaats Weerdkampen. (Foto: Rijksmuseum van Oudheden).

Romeins hout aangeboden: 'Iedereen krijgt certificaat van echtheid'

Altijd al een stukje van een 2.000 jaar oude Romeinse weg willen hebben? Een deel van de historische palen die werden gevonden tijdens de aanleg van de RijnlandRoute wordt beschikbaar gesteld aan omwonenden van de N206 ir. G. Tjalmaweg, maar ook aan andere belangstellenden. Elk stukje oud Romeins hout krijgt een certificaat van echtheid.

Tijdens meerdere workshops in het informatiecentrum van de RijnlandRoute mogen bezoekers op zaterdag 21 mei een aandenken knutselen van een eeuwen oud stukje resthout van de palen. Archeoloog René Isarin vertelt over het archeologisch onderzoek van de vindplaats Weerdkampen. Ook ontwerper Maria Klaster is aanwezig, zij heeft van verschillende houten palen bijzondere vazen gemaakt. Daarnaast zijn er veel lokale archeologische vondsten te bekijken.


Marjolein Vellekoop vertelt in Nieuws071 over het uitdelen Romeins hout

Palen van de Romeinse weg
Tijdens archeologisch onderzoek in 2018 zijn honderden houten palen van een Romeinse weg gevonden. Daarnaast werden ook een grachten- en geulensysteem, grafvelden en huisplattegronden aangetroffen. De bijna 500 houten palen die zijn gelicht, zijn grotendeels gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Tijdens het onderzoek is onder andere ontdekt dat de palen oorspronkelijk uit een bos in de Ardennen komen, die daar speciaal werden gekweekt.

Het programma van de workshop duurt maximaal twee uur en start op verschillende tijden. Iedereen vanaf de leeftijd vanaf 10 jaar, onder begeleiding van een volwassene, kan zich inschrijven tot en met donderdag 19 mei.

Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×