Keeper Jelto Spijker was een van de uitblinkers bij ZVL-1886. (Foto: Sleutelstad).

ZVL-1886 strandt met opgeheven hoofd in halve finale

De Leidse waterpolomannen van ZVL-1886 konden hun stunt in de kwartfinale van de plays-offs niet herhalen. In de halve finale was Polar Bears dit weekend tweemaal net te sterk: 12-11 en 14-16.

Na het verlies op vrijdag moest er zaterdag in eigen huis gewonnen worden om een derde wedstrijd af te dwingen. Het publiek was vast besloten daar een steentje aan bij te dragen. Het spandoek ‘Welkom in de hel van Leiden’ was de eerste waarschuwing voor de bezoekers. Met toeters, sirenes, gejoel en geklap werd er vervolgens voor een goede sfeer gezorgd in een bomvol Zwembad de Zijl.

Na een stroeve start, binnen een minuut stond het al 0-2, rechtten ook de Leidse spelers de rug. Van 2-3 werd het 3-3, naar 4-3, naar een 7-4 voorsprong met de rust. Tot ver in het vierde kwart bleef ZVL-1886 voorstaan. Mede door een uitstekend keepende Jelto Spijker.

Pas bij 9-7 kwam de omslag. Polar Bears ging over ZVL heen en de Leidenaren moesten in de achtervolging. Met nog minder dan een minuut te spelen, maakte ZVL de gelijkmaker: 11-11. Vervolgens werd de tegenaanval van Polar Bears geblokt. Met nog een halve minuut op de klok een goed moment voor coach John van den Burg om een time-out aan te vragen en de laatste tactiek van de wedstrijd door te nemen. Maar de bal viel net goed voor ZVL en de tegenaanval kon meteen worden ingezet. Het teken voor de time-out was echter al gegeven en op het moment dat Claudio Brancatello 1-op-1 met tegen de keeper stond om de winnende binnen te schieten, floot de scheidsrechter af voor de time-out van het eigen team.

Het bleef daardoor 11-11 en omdat men in het waterpolo geen gelijkspel kent, werden er strafworpen genomen. Aan Leidse kant werd er een strafworp gemist, terwijl Polar Bears foutloos was. De laatste bal hoefde dus niet meer genomen te worden en Polar Bears wo met 14-16 ook de tweede halve finalewedstrijd.

Met een achtste plaatst in de reguliere competitie kan ZVL-1886 na deze play-offreeks het seizoen met opgeheven hoofd afsluiten.