PvdA-fractievoorzitter Arnold Posthuma in de studio van Sleutelstad. (Foto: Sleutelstad).

PvdA Voorschoten ziet kansen voor achttien miljoen extra investeringsruimte

Als Voorschoten de onroerend zaak belasting (OZB) voor bedrijven verhoogt naar het niveau dat gemiddeld in de regio wordt geheven, dan kan de gemeente tot maar liefst achttien miljoen euro extra aan investeringen doen. De PvdA in Voorschoten roept de onderhandelaars van VVD, Voorschoten Lokaal, CDA en D66 op om daar serieus naar te kijken.

“De OZB voor eigenaren van bedrijfspanden is in Voorschoten zeer laag”, stelt PvdA-fractievoorzitter Arnold Posthuma. “We roepen de coalitie- onderhandelaars daarom op om de eigenaren van bedrijfspanden evenredig te belasten, zodat we extra geld binnenkrijgen om te investeren in Voorschoten.”

Posthuma: “Zoals bekend is de OZB in Voorschoten voor woningeigenaren een van de hoogste van Nederland. De OZB voor niet-woningen is met 0,2296 procent ongeveer de helft lager dan gemiddeld in de regio. Er zijn dus ook gemeenten die nog veel hogere percentages hanteren.” Als Voorschoten het tarief optrekt naar het percentage dat bijvoorbeeld Leiderdorp hanteert, dan levert dat jaarlijks drie ton extra op voor de gemeentebegroting. Als Voorschoten het OBZ-tarief voor niet-woningen laat stijgen naar het gemiddelde in de regio, dan gaat het volgens de PvdA-voorman zelfs om bijna 600.000 euro.

“Met deze extra, structurele middelen neemt de investeringsruimte van de gemeente enorm toe. Grote investeringen worden over dertig jaar uitgesmeerd. Dat betekent dat elke 100.000 euro extra inkomsten op de begroting, drie miljoen euro aan investeringsruimte oplevert. Dat zijn serieuze bedragen, die de mogelijke coalitiepartijen niet links mogen laten liggen”, zegt Posthuma die daarbij wijst op de grote investeringen waar het dorp de komende jaren voor staat: “Bijvoorbeeld de multifunctionele accommodatie (MFA), nieuwe schoolgebouwen en het zwembad.”

Politiek Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×