Oud-raadslid Ries van Walraven is een van de mensen die zich om Maria bekommeren. (Foto: Gerry van Bakel).

Vrouwenopvang zet Marokkaanse 'Maria' op straat

De Marokkaanse vrouw die sinds veertien maanden werd opgevangen bij Rosa Manus is op straat gezet. Na een bezoek aan haar huisarts bleef de deur van het opvanghuis voor de 48-jarige vrouw gesloten, waardoor ze nu dakloos is geworden. Maria is niet haar echte naam, maar een schuilnaam die ze gebruikt nu haar situatie veel aandacht krijgt in de media.

Oud-raadslid Ries van Walraven van de SP Leiden  is een van de mensen die Maria helpt. Ze ging vandaag ook mee naar de huisarts en was er ook bij toen Rosa Manus de spullen van Maria eind van de middag langs de straat zette. “In de stromende regen. En daar zaten ook haar medicijnen bij”, zegt een zichtbaar geschokte Van Walraven. “En die medicijnen heeft ze hard nodig. Ze is ernstig getraumatiseerd na twee gewelddadige relaties. Daar bovenop kwam ook nog eens borstkanker.”

Ries van Walraven deed in Nieuws071 verslag van de situatie rond ‘Maria’ die vanmiddag niet meer wordt opgevangen bij Rosa Manus.

“De gemeente lijkt erop aan te sturen dat Maria terugkeert naar Marokko en wil zelfs haar vliegticket betalen”, zegt Harry Westerink van de Fabel van de Illegaal waar Maria sinds een half jaar vrijwel wekelijks op het inloopspreekuur in de Vrijplaats Leiden verscheen. “Ik kan dus wel zeggen dat ik haar situatie goed ken. Ze kan absoluut niet terug naar Marokko. Daar is, anders dan de gemeente beweert, helemaal geen opvang mogelijk voor mensen in haar situatie. Bovendien wordt ze door haar broer met de dood bedreigd wegens eerwraak. Dat kan ze allemaal aantonen.”

Ook gaat de gemeente er volgens Westerink onterecht vanuit dat Maria ons land moet verlaten. “Ze heeft geen papieren, maar tegen een afwijzing op een verzoek voor een verblijfsvergunning is ze in beroep gegaan en dat loopt nog. Zo lang dat loopt mag ze hier blijven.” Westerink voegt er aan toe dat het in zijn ervaring bij de Fabel van de Illegaal zo is dat er pas bij de rechter een kans is op herziening van het oordeel rond verblijf. “Tot die tijd wordt elk verzoek zo’n beetje standaard afgewezen.”

Maria is al zes jaar in Nederland en wil hier graag blijven. “Ze spreekt goed Nederlands en wil ook haar medische behandeling voor borstkanker hier afmaken”, zegt Van Walraven. “Bovendien is ze hier onder behandeling van een psychiater.” Nu Maria op straat is gezet, is ze dus formeel dakloos geworden. Dat betekent niet dat ze nu letterlijk in de regen zit. Voor vannacht is via haar netwerk van vrienden en vrijwilligers onderdak geregeld. Onduidelijk is nog voor hoe lang. Per 8 juni heeft de vrouw zelf een plek waar ze dan voorlopig kan blijven, maar die is nu nog niet beschikbaar.

De gemeente Leiden wil niet inhoudelijk reageren op de situatie van Maria. “De gemeente voert intensieve gesprekken met alle betrokkenen. We doen echter geen mededelingen over individuele gevallen”, meldt een woordvoerder alleen. Morgen stelt fractievoorzitter Pieter Krol van de ChristenUnie in de gemeenteraadsvergadering een serie vragen over Maria en eventuele soortgelijke situaties in de toekomst. Hij doet dat mede namens de SP en de Partij Sleutelstad.

Advertentie

Leiden Maatschappij Rosa Manus zet ongedocumenteerde vrouw op straat


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×