(Video: Robbert Beurse en Mira Lelieveld).

Zoeterwoude krijgt twee voedselkasten: 'We hebben nou eenmaal geen voedselbank'

Steeds meer mensen hebben moeite met rondkomen. Deze trend is ook in Zoeterwoude te merken. Daarom stelde de lokale CDA fractie donderdag in de raadsvergadering voor om voedselkasten in het dorp neer te zetten. Mensen die krap bij kas zitten kunnen de houdbare producten die andere bewoners erin stoppen gratis uit de kast halen. Wethouder Mathieu Paardekooper noemt het voorstel ‘sympathiek’ en stelt budget beschikbaar.

Het streven is om de voedselkasten binnen enkele maanden te plaatsen. Er komen twee voedselkasten: een in de dorpskern en een in Zoeterwoude-Rijndijk. “Waar precies weten we nog niet. Zo’n kast moet misschien niet pontificaal in het zicht hangen. Niet iedereen hoeft te zien dat je er iets uit haalt”, zegt initiatiefnemer en CDA raadslid Max van Mil. “Energie en voeding worden steeds duurder. In Zoeterwoude hebben we geen voedselbank. Natuurlijk kunnen de mensen die het echt moeilijk hebben gebruik maken van de voedselbank in Leiden. Maar als CDA willen we ook graag zelf iets doen voor de inwoners van Zoeterwoude. Vandaar dit plan.”

Paardekooper ziet wel iets in het voorstel en zegt toe mee te werken aan de realisatie. Wat de beste plek is laat hij aan het CDA. “Als er idee├źn zijn voor een goede lokatie, horen we dit graag”, zegt hij in zijn eerste reactie op het idee.

Kleintje Klus
De kasten worden gemaakt op de dagbesteding van Swetterhage. De werk- en woonlocatie voor mensen met een verstandelijke beperking in Zoeterwoude-Dorp heeft een eigen klusgroep, Kleintje Klus, die bankjes, bloembakken en vogelhuisjes maakt. “Zij hebben direct toegezegd om de voedselkasten te maken. We mogen onze wensen doorgeven en dan komt het in orde. Leuk dat ze dit doen”, vindt Van Mil.

Advertentie

Maatschappij Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×