Bij het Huis van de Buurt Vogelvlucht werd de Doortrappendag georganiseerd, waarbij senioren gratis hun fiets konden laten controleren en hun fietsvaardigheid konden testen. (Foto: Buro JP).

Leiden gaat op zoek naar een fietsburgemeester en geeft moeder van Doris een award

Het was vrijdag 3 juni ‘World Bicycle Day’. “Een mooie gelegenheid om veilig fietsen in de schijnwerpers te zetten”, zo vindt de gemeente Leiden. Zo ontving Selda Abyar, ze is de moeder van Doris die om het leven kwam bij een fietsongeluk in de Steenstraat, een award voor haar inzet om alle kinderen vrijuit te kunnen laten bewegen. Verder gaf Leiden het startsein voor de zoektocht naar een fietsburgemeester en was in het Huis van de Buurt Vogelvlucht de ‘Doortrappendag’.

World Bicycle Day is een initiatief van de Verenigde Naties. Wereldwijd wordt aandacht gevraagd voor alle voordelen van fietsen. “In Leiden stimuleren we fietsen door het aanleggen van veilige en comfortabele fietspaden, het verbeteren van de verkeersveiligheid voor de fietser en het faciliteren van voldoende fietsenstallingen”, aldus wethouder Ashley North.

Wethouder Ashley North reikte namens de Verenigde Naties een award uit aan Selda Abyar voor haar inzet voor de fiets- en de verkeersveiligheid. “Mevrouw Abyar krijgt de award omdat ze na het tragische ongeluk van haar dochter Doris, haar verdriet heeft omgezet in actie. Ze inspireert Leiden en andere steden de buitenruimte veilig te maken voor alle kinderen om vrijuit te kunnen lopen, spelen en fietsen.”

Fietsburgemeester
Selda Abyar heeft de gemeente Leiden geïnspireerd om de zoektocht naar een fietsburgemeester en junior-fietsburgemeester te starten. De organisatie BYCS organiseert de zoektocht en verzorgt ook het project Fietshelden. Fietshelden is een project waarin Leidse kinderen worden uitgenodigd hun stem en ideeën te laten horen om de stad fijner en veiliger te maken voor kinderen. In het najaar gaat BYCS op zoek naar een fietsburgemeester voor Leiden. Deze onafhankelijke fietsburgemeester gaat het gebruik van de fiets als vervoermiddel stimuleren en  verkeersonveilige situaties voor fietsers aankaarten.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×