Iedere deelnemer wist een prijs binnen te slepen. (Foto's: Emile van Aelst).

Alleen maar winnaars bij Leids Cabaret Festival 2022

Voor het eerst sinds de coronapandemie, vond zaterdag de finale van het Leids Cabaret Festival plaats. Een uitverkochte Leidse Schouwburg zag Stefan Hendrikx de hoofdprijs pakken, terwijl de andere finalisten Céline Schrama en Piet van Eeghen er ook met een prijs vandoor gingen.

Anders dan eerdere edities, waren de finalisten al langs dertig theaters in heel Nederland geweest. Daarmee was het festival vooral het voorlopige eindstation van de tournee, in plaats van de aftrap. Daarom stond er dit jaar één halve finale en één finaleshow op het programma, in plaats van de gebruikelijke festivalduur van één week. De vakjury bestond deze editie uit Marijtje Pronk, Nina de la Croix, Luuk Ritmeester en Erik van Muiswinkel.

‘Gelaagd en uitdagend’
De avond, gepresenteerd door cabaretier Martijn Koning, werd afgetrapt door de uiteindelijke winnaar Hendrikx. Centraal in zijn act stond één vraag: van hoeveel zwanen win jij een gevecht tot de dood? Met deze rode draad kwamen onder meer onderwerpen als fragiele mannelijkheid – met name het niet tonen van emoties als man – en ongemakken in het moderne datingleven aan bod.

De jury, onder leiding van cabaretière Nina de la Croix, was met name gecharmeerd van zijn ‘all-round’ kwaliteiten als performer en de gelaagdheid in zijn optreden. Die combinatie maakt volgens de jury dat het publiek wordt uitgedaagd om na te denken over de boodschap, terwijl het wordt verteld door een ‘retegrappig’ iemand.

Het studentenoordeel
De tweede kandidaat, Céline Schrama, is van de drie het nieuwste in de cabaretwereld. Haar show deed volgens de jury het meest denken aan ‘traditionele stand-up comedy’, waarin ze onder meer vertelde over haar coming-out als lesbienne, het verraderlijke van datingapps en het zware leven als horecamanager.

Aan het eind van haar optreden reikte ze een boeket bloemen uit aan een student in de zaal die bezig was met haar scriptie. Want zoals de boeketvangende bruiloftsgast als eerste zal trouwen, krijgt deze student nu als eerste haar scriptie af.

Het verhaal van Schrama was dan ook het meest herkenbaar voor de studentenjury, die dit jaar in het leven is geroepen onder leiding van Jochem Myjer. Vier studentes van verschillende studentenvereniging kregen zogenaamd de kans om, in de woorden van Martijn Koning, ‘te kijken hoe het is om cabaret brak en moe te beleven’. Uiteindelijk werd Schrama aan het eind van de avond beloond met de studentenprijs, ter waarde van €1250,- euro

Muzikale publieksfavoriet
Tenslotte wist wiskundedocent en theatermaker Piet van Eeghen het meeste indruk te maken op het publiek, wat werd beloond met de publieksprijs: een speciale Leids Cabaret Festival fatbike.

Zijn liedjes en gedichten stonden vol met taalgrapjes en ironie, zoals het nodeloos ingewikkelde gitaarnummer ‘Toen ik dit liedje schreef’ en een heus priemgetallenlied. Van Eeghen stopte zijn rijke afkomst niet onder stoelen of banken, maar wist dit op een komische manier en met een goede dosis zelfspot te relativeren.

Nog één keer
Tussen de optredens van Schrama en Van Eeghen was er ook aandacht voor oprichter van het festival Harry Kies, die in 2020 op 67-jarige leeftijd overleed. Zijn vaste plek, op rij 8 van de begane grond, was nu vergeven aan een nietsvermoedende bezoeker. Hij werd getrakteerd op vier optredens in de Leidse Schouwburg naar keuze, ter ere van Kies en zijn nalatenschap in de theaterwereld.

Tijdens het beraad van de vak- en studentenjury, werd de zaal getrakteerd op een gastoptreden van Merijn Scholten. Op een razendsnelle manier werden verschillende herkenbare typetjes neergezet, afgewisseld met liedjes over even herkenbare situaties, die door het gelach in de zaal bijna werden overstemd.

Rond de klok van 23.00 uur werd de avond afgesloten met een luid applaus. Nu de finale is geweest, is er nog één kans om de finalisten op het Leidse podium te bewonderen. Op zaterdag 25 juni voeren de finalisten hun show opnieuw op, tevens in de Leidse Schouwburg.

 

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×