De missieveiling keert na twee online-edities in oktober terug naar het Muziekcentrum. (Foto: Archief Sleutelstad)

Rinus van Swieten zwaait na 46 jaar af als penningmeester 'Veiling met een Missie'

Al 47 jaar lang wordt in Zoeterwoude ‘Veiling met een missie’ georganiseerd. Vanaf de tweede editie was Rinus van Swieten penningmeester bij de missieveiling. Tot dit jaar: na 46 jaar zwaait Van Swieten af als penningmeester.

In al die jaren heeft Rinus van Swieten bij ‘Veiling met een missie’ veel veranderingen meegemaakt. De missieveiling begon om geld in te zamelen voor het missiewerk van de Zoeterwoudse missionarissen die naar missiegebieden werden uitgezonden, om daar het katholieke geloof te verkondigen en bij te dragen aan de aanpak van armoede. Het aantal missionarissen liep echter terug en daarom ging de missieveiling door de jaren heen ook geld inzamelen voor andere goede doelen. Belangrijk is dat deze goede doelen een binding hebben met Zoeterwoude, vertelt Van Swieten: “Projecten die mensen indienen, moeten een binding hebben met het dorp, want daar komen de gelden en opbrengsten vandaan.”


Rinus van Swieten sprak met verslaggever Maurice Hettfleisch over zijn tijd bij de missieveiling.

Kalf
Als penningmeester hield Van Swieten zich bezig met het verzamelen van veilingitems. Elk jaar ging hij weer bij inwoners, organisaties en bedrijven langs om te vragen of zij iets beschikbaar wilden stellen voor de veiling. Als Van Swieten gevraagd wordt naar het meest memorabele veilingitem, denkt hij terug aan de veiling van een kalf. Dat komt niet per se omdat het kalf zo bijzonder was, maar om wat er na de veiling gebeurde.

“Ik had een opzetje gemaakt en een aantal mensen in de zaal gevraagd: zullen we met z’n allen dat kalf kopen? Zij legden allemaal twintig of vijftig euro in, naar een totaalbedrag van 2000 euro.” Zij wisten de veiling van het kalf binnen te slepen. Toen één van de kopers het kalf ging halen, sprak hij tegen de veehouder die het kalf had aangeboden: “Mijn tuin is eigenlijk te klein voor dat kalf: kan hij niet gewoon hier blijven!”


Rinus van Swieten op archiefbeeld uit 1986 in actie bij de Missieveiling. Op de foto houdt hij een aardewerkbord vast, dat speciaal werd gemaakt om te veilen, op het moment dat de totaalopbrengst van alle missieveilingen bij elkaar de 500.000 had bereikt. (Foto: Pieter Versluijs/Beeldbank Stichting Oud Zoeterwoude)

Voor Van Swieten staat er al een opvolger klaar, maar hij is niet het enige bestuurslid dat is gestopt: twee andere bestuursposities zijn nog vacant. Rinus van Swieten roept geïnteresseerden dan ook op om contact op te nemen met het bestuur: “We zoeken graag nog een stukje uitbreiding binnen ons bestuur: breng gedachten en creatieve ideeën mee!”

Van Swieten kijkt vol voldoening terug op zijn inzet voor de missieveiling: “Ik heb er veel tijd en energie in gestoken, maar het altijd met veel genoegen en plezier gedaan. Dankzij onze medebestuursleden en ook door de gezellige avonden. De veilingavond in de zaal: dat is super om zo’n avond mee te maken.”

Na twee jaar online de veiling te hebben georganiseerd, zal ‘Veiling met een missie’ dit jaar op 29 oktober weer plaatsvinden in het Muziekcentrum aan de Schenkelweg.

Advertentie

Maatschappij Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×