Amina Maatoug zegeviert op de 800 meter bij de vrouwen, haar tegenhanger bij de mannen Yassine Hethat doet het nog beter met een nieuw Gouden Spikerecord en wint de Gouden Spike. (Foto's: Gouden Spike).

Gouden Spike voor winnaar 800 meter Yassine Hethat

In een nieuw Gouden Spikerecord dendert de Algerijnse atleet Yassine Hethat naar de finish van de 800 meter. Zijn tijd 1.44.80 is ruim onder de oude snelste tijd 1.45.45 die nog stamt uit de vorige eeuw. En het levert Hethat de Gouden Spike op, de prijs voor de meest bijzondere prestatie op het toonaangevende atletiektoernooi van Leiden Atletiek.

Op een zonnige atletiekbaan komen op zaterdag 11 juni zo’n 350 atleten in actie tijdens de 51e editie van de Gouden Spike. De wind is af en toe wat aan de harde kant. Maar het publiek kan genieten internationale toppers en aanstormend talent uit de eigen Leidse vereniging.

(Video: Gerry van Bakel).

Bij de 800 meter van de vrouwen eist Amina Maatoug de eerste plaats op. Voor de 19-jarige atlete van Leiden Atletiek is het de vierde keer dat ze meedeed aan de Gouden Spike en nu kan ze de race naar haar hand zetten. “Fijn om het voor eigen publiek te doen. In de laatste bocht kon ik de aanmoedigingen goed horen.” Ze verwacht niet dat haar overwinning genoeg zal zijn voor de Gouden Spike. “Er zijn zoveel goede prestaties geweest vandaag. Ik ben blij met mijn prestatie.”

Clubrecord
Ook clubgenoot Navaro doulany Aboikonie laat van zich horen. Hij gaat het duel aan bij het verspringen met de Brit Jack Roach. De Brit wint met een sprong van 7.81 meter, maar de 7.76 van Aboikonie betekent een ruime verbetering van zijn persoonlijk record en is ook een nieuw clubrecord bij Leiden Atletiek.

Van hoog niveau is ook de worp van de Kroatische Sara Kolak bij het speerwerpen. De Olympische kampioene van 2016 gooit 62.62 meter waarmee ze de 12e plaats inneemt op de wereldranglijst. De Brit Scott Lincoln wint het kogelstoten met een afstand van 20.66 meter voor de Noor Marcus Thomsen die tot 20.29 meter komt. Olympisch kampioene zevenkamp Nafi Thiam test zich in de aanloop naar de wereldkampioenschappen op de 100 meter horden en bij het verspringen. De Belgische kwam in de verspringbak tot een afstand van 6.54 meter, waarmee ze de winst met 2 centimeter moest laten aan de Litouwse Jogaile Petrokaite.

Kampioenschap
Ook dit jaar werden de Nederlandse kampioenschappen 10.000 meter gelopen tijdens de Gouden Spike. Bij de vrouwen was er winst voor Marcella Herzog. Dankzij een snelle laatste kilometer won zij in 32.47.94 van Silke Jonkman. Bij de mannen was al snel duidelijk dat Stan Niesten de snelste Nederlander zou worden. Frank Futselaar wist met een goed ingedeelde race op te rukken van de vierde plaats naar het NK zilver. Dit alles gebeurde ruim achter de snelste lopers. De Brit Sam Atkin was de snelste met 27.33.52 voor de Duitser Nils Voigt en de Belg Michael Somers die ook onder de 28 minuten bleven.

Gladstrijken
In de schaduw van de atleten die een poging doen de Gouden Spike te winnen, werken 200 vrijwilligers de hele dag stug door om alles gladjes te laten verlopen. Zoals het afstellen van de lat bij het polstokhoogspringen, het gladstrijken van de afzetbalk bij het verspringen, het opstellen en weer weghalen van horden en het bijhouden van het aantal rondjes dat elke atleet loopt bij de middenlange-afstanden.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×