(Foto's: Chris de Waard).

Tweede lustrum Swim-in Leiden eindelijk gevierd met tiende editie

In de stralende zon werd zondag in het water van de Maresingel en Oude Herengracht een uitgebreid programma afgewerkt tijdens de tiende Speedo Swim-in Leiden. Twee jaar later dan gepland konden ZVL-1886 en Aquamania de jubileumeditie van het evenement eindelijk organiseren.

In het Huigpark doken verspreid over de middag 376 deelnemers het tot openluchtzwembad omgetoverde water van de singel in. Dat waren naast wedstrijdzwemmers ook 143 recreanten. Ze deden mee aan afstanden variƫrend van 4 x 100 meter estafette tot 3.000 meter. Voor studenten was de Maresingel de arena voor een heuse titelstrijd: het NK Open Water Zwemmen.

Het aantal deelnemers was een stuk lager dan bij de laatste editie die in 2019 werd gehouden. “Maar we zijn toch tevreden”, zegt bestuurslid Ingmar Kooman. “Je ziet overal dat de aantallen nog achterblijven. Hopelijk trekt het in de toekomst weer aan.” Kooman verwacht dat wel: “We merken toch dat meedoen iets is dat veel Leidenaars op hun bucketlist hebben staan.”

De deelnemers konden ook dit jaar weer rekenen op schoon zwemwater. Voorafgaand aan het evenement wordt de bacteriologische waterkwaliteit gecontroleerd door het Hoogheemraadschap van Rijnland. Die was dik in orde. Ook de bodem was zo goed als vrij van obstakels. Voordat de zwemmers de singel in duiken, wordt door duikers gekeken of er geen rommel op de bodem ligt. “We hebben alleen een emmer en een bierflesje opgedoken”, schalde zondagmiddag door het park. “De duikers waren zelfs een beetje teleurgesteld”, lacht Kooman een dag later. De singel leek ook wel dieper dan voorheen, dus misschien is het water recent uitgebaggerd.”

De wedstrijdzwemmers en triatleten streden om podiumplaatsen en persoonlijke records. De recreatieve zwemmers gingen voor een mooie prestatie in het Singelpark en een fraaie opbrengst voor het goede doel. Dat was dit jaar Spieren voor Spieren. Die organisatie kan binnenkort ruim 1.500 euro op hun rekening verwachten. Jongeren tot 26 jaar konden dit jaar dankzij geld dat beschikbaar kwam door het Leidse Sportakkoord gratis deelnemen aan de 250 meter prestatietocht.

De Swim-in Leiden beleefde in 2010 de eerste editie. Toen werd gezwommen in het Galgewater. Een jaar later verkaste het evenement naar de Beestenmarkt en gingen de zwemmers de Oude Vest op. Na heel wat jaren bij de Witte Singel ter hoogte van de Oude Sterrewacht, hoopt de Swim-in in het Huigpark nu een definitieve locatie te hebben gevonden. “Het is echt een mooie plek met voldoende ruimte”, zegt Kooman. “Ook is het leuk dat toeschouwers het hele parcours mee kunnen lopen met de zwemmers.”

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×